Hyvinvointi työelämässä puhututtaa paljon: Mikä nykyisessä työelämässä kuormittaa? Miksi työ koukuttaa toisia ja kuluttaa toisia? Miten työkuormituksesta palaudutaan ja miten työuupumusta hoidetaan?
Kirjassa kuvataan, mitä työstressi on ja millaiset tekijät sitä lisäävät alati muuttuvassa työelämässä. Lisäksi teoksessa esitellään laajasti työhyvinvoinnin eri kuvaajia, kuten työn imua, leipiintymistä, työholismia ja työuupumusta. Teoksessa kuvataan myös työhyvinvointia edistäviä voimavaroja, jotka kytkeytyvät työhön, työntekijän persoonallisuuteen ja toimintatapoihin. Lisäksi kirjassa esitellään perusperiaatteita ja menetelmiä, joiden avulla työntekijöiden hyvinvointia voidaan tukea työterveyshuollon ja interventioiden avulla.
Kirja antaa eväitä työssä jaksamiseen ja työstä nauttimiseen sekä teoreettista pohjaa työhyvinvoinnin tutkimiseen. Teos tarjoaa vahvaa tutkimuksiin perustuvaa tietoa niille, jotka haluavat voida työssään paremmin, ja niille, jotka omassa työssään auttavat toisia jaksamaan. Kirja sopii työpsykologian oppikirjaksi sekä käsikirjaksi työhyvinvoinnin kysymysten parissa työskenteleville työn kehittäjille, asiantuntijoille, kouluttajille ja konsulteille. Kirjan toimittajat ja kirjoittajat edustavat monipuolisesti työpsykologian asiantuntemusta.
Teoksen perusvire on teoreettinen, mutta sisältöä on rikastettu ja tuotu arkeen elävän elämän esimerkeillä työelämästä ja työpaikoilta. Monipuolisesta sisällöstä johtuen teos sopinee luettavaksi erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin. Jokainen teoksen luvuista päättyy pohdintatehtäviin, jotka ovat joko teoreettisia tai käytännönläheisiä. Teoriatehtävien yhteydessä voi testata, miten hyvin on teoksen tietopuolista antia lukiessaan sisäistänyt; käytännönläheisissä tehtävänannoissa ohjataan mm. pohtimaan, kenen vastuulla työhyvinvointi työpaikoilla on.
Katariina Knuutinen
Kirjan aiheita:
• Työstressi
• Työhyvinvointi ja sitä tukevat voimavarat
• Persoonallisuuden merkitys työhyvinvoinnissa
• Työterveyshuoltotoiminta
• Työhyvinvointi interventiot