Johtajan tehtävänä on ottaa selvää asioista, ymmärtää tilanteita ja ihmisiä sekä tehdä päätöksiä.
Tehtävä ei ole helppo, koska vuorovaikutustilanteisiin vaikuttavat johtajan ja johdettavien motivaatio, tunteet, älykkyys, luovuus, persoonallisuus ja temperamentti sekä keskinäiset erot näissä.
Johtamisen teoriapohjaa on rakennettu vuosikymmeniä psykologian, organisaatiotieteen ja taloustieteen varaan. Viime vuosikymmeninä uusi ja jopa hätkähdyttävä tieto aivoista ja sitä hyödyntävä neuropsykologia ovat myllertäneet johtamisen maisemaa.
Kari Leppälän teos tarkastelee muistiamme, huomio- ja päätöksentekokykyämme, tunnereaktioitamme ja tahdonvoimaamme uudesta näkökulmasta.
Se kyseenalaistaa älykkyyden perinteiset määritelmät ja puhuu rohkeasti jopa yksilöllisestä, kollektiivisesta ja toiminnallisesta tyhmyydestä.
Teoksen hyödyntämä aivotutkimuksen näkökulma tuo johtamisoppeihin syvyyttä näennäistieteellisten väittämien asemesta. Osaa johtamiseen liitetyistä lainalaisuuksista teos vahvistaa, osan se taas kumoaa.
Tekniikan tohtori, tietokirjailija Kari Leppälän pitkä työura sisältää kokemuksia sekä johdettavana olemisesta että johtamisesta. Johdettavana on ollut sosiaalisesti ja teknisesti vaikeita hankkeita teollisessa tuotekehityksessä, organisaatioiden kehityksessä, laatutyössä ja avaruustutkimuksessa. Vastaavasti hän on voinut seurata johtamista erilaisissa organisaatioissa ja tavata johtajia kaikilta tasoilta. Hän on seurannut aivotutkimuksen kehitystä vuosikymmenten ajan.