Millään ei ole mitään väliä, paitsi olis hienoa, jos olis joku, jolle olis väliä, mitä mulle kuuluu. Jos olisin jollekin niin tärkeä, että kaikella olis väliä. Käyttäytymiselläkin.
Kasvatuskeskustelu ei ole rangaistus vaan kädenojennus. Miten kuunnella niin tarkkaan, että lapsen tai nuoren elämässä vahvistuisi luottamus aikuiseen?
Kasvatuskeskustelu on ensisijainen tapa puuttua oppilaan epäasialliseen käyttäytymiseen. Kuunteleva, kunnioittava ja yhdessä oppilaan kanssa ratkaisua etsivä opettaja on yksi parhaimmista asioista, jonka rajojaan kokeileva oppija voi kohdata.
Parhaimmillaan kasvatuskeskustelu voi...
1. sanoittaa nuorelle tärkeitä tulevaisuudessa tarvittavia taitoja,
2. antaa kokemuksen arvokkuudesta ja hyväksytyksi tulemisesta rikkeestä huolimatta,
3. tukea nuoren ymmärrystä omasta itsestään ja
4. vahvistaa ajatusta, että hänelle toivotaan hyvää.
Kun oppilas kokee, että hänestä pidetään huolta, on hänen helpompi luottaa aikuiseen ja ottaa vastaan tukea omaan hyvinvointiin, käyttäytymiseen ja kouluun kiinnittymiseen. Kasvatuskeskustelu on myös osa oppimisrauhaa.
Tässä teoksessa kerrotaan, miten voit hyödyntää kouluarjen tarjoamat mahdollisuudet kasvattaa keskustelemalla ja ohjata oppilasta oikeaan suuntaan. Teemaan pureudutaan tarkastelemalla tapauskertomusten avulla yleisimpiä syitä käydä kasvatuskeskusteluja ja avaamalla toimivia malleja keskusteluille.
• Miten työyhteisössä oleva viisaus ja voimavarat käytettäisiin niin, että keskustelun asema ongelmien käsittelyssä vahvistuisi ja yhä harvemman oppilaan täytyisi istua hiljaa jälki-istunnossa käytöstään miettimässä?
• Miten hiljaisuuden vaatimuksella ja tylsyyden kokemuksella olisi pienempi painovoima kuin kuuntelulla, keskustelun mallintamisella ja yhteisellä ratkaisun etsimisellä?
Kasvatuskeskustelu on ollut minulle tärkeä asia peruskouluarjessa kahdesta syystä: Olen joka kerta oppinut nuoresta asioita, jotka auttavat minua näkemään hänet koulussa koko elämänsä ja historiansa kanssa. Toiseksi olen joka kerta huomannut, kuinka paljon minulla on opittavaa ja kehityttävää keskustelijana. — Ote kirjasta
Maria Vaaranmaa on opettanut nuoria Suomessa ja ulkomailla yli 20 vuotta. Hän on virkavapaalla Espoon kaupungin opetustoimesta. Marialle tärkeä ajatus on, että viisas opettaja tietää jättävänsä jäljen: nuorelle merkityksellinen, elämää kannattelevakin jälki jää hänen kuuntelemisestaan ja kunnioittamisestaan.