Olemme tottuneet ajattelemaan, että oma ja muiden persoonallisuus on kiveen hakattu — hyvine ja huonoine puolineen.
Haluamme, että puoliso, ystävät ja työtoverit ovat siinä määrin samanlaisia, että yhteiselämä helpottuu. Silti haluamme, että kielteisiä persoonallisia ominaisuuksia voidaan muuttaa. Kyky muutokseen on myös sopeutumisen kannalta välttämätön ominaisuus.
Persoonallisuus — onko se pysyvä, muuttuva vai jotain siltä väliltä?
Kirja kuvaa persoonallisuuden muutosta ja pysyvyyttä psykologiseen tutkimustietoon pohjautuen. Kirjassa pohditaan esimerkiksi, arvostammeko enemmän pysyvyyttä vai muutosta, millaisia asioita itse voimme tai emme voi muuttaa ja kuinka ympäristö vaikuttaa persoonallisuuden muokkaantumiseen. Muuttaako esimerkiksi työttömyys tai lapsen saaminen persoonallisuutta? Entä ulkomaille muuttaminen? Onko psykoterapialla vaikutusta persoonallisuuteen?
Teos antaa hyvää pohdittavaa kaikille persoonallisuuden psykologiasta kiinnostuneille. Se onnistuu selittämään persoonallisuuteen kohdistuvat moninaiset vaikutukset ja puoltamaan sekä pysyvyyttä että muutosta. Kirja tarjoaa joustavaa näkökulmaa katsoa persoonallisuutta janan molemmista päistä. Teosta voi suositella erityisesti asiakastyötä tekeville psykologeille, jotka kohtaavat vastaanotollaan ihmisten koko elämänkirjon.
Psykologi-lehti
Kolme mielenkiintoista otetta kirjasta:
1. Rakkauden osoittamiseen on valtavasti ohjeita. Ne tuntuvat tutuilta ja itsestään selviltä, mutta teemme silti paljon virheitä. Mikä rakkaudessa on niin vaikeaa? Suurin haaste lienee länsimaisessa kulttuurissa autonomian ja yhteyden kokemisen jännite. Haluamme molempia, mutta niitä on vaikea sovittaa yhteen.
2. Kvanttimuutokset ovat koko persoonallisuutta koskettavia kokonaisvaltaisia tapahtumia. Kvanttimuutos voi olla yhtä lailla negatiivinen kuin positiivinenkin. Henkilö voi äkillisesti menettää elämänotteensa tai saada siitä kiinni aivan uudella tavalla. Muutoksen täytyy koskettaa arvoja, sillä muuten aitoa muutosta ei voi tapahtua. Vielä ihmeellisempää on se, että negatiivisen kvanttihypyn — tai useiden yhä alemmas vievien hyppyjen — jälkeen voi tapahtua yllättävää eheytymistä, jopa kukoistamista. Ihmiset voittavat vaikeuksiaan, vahvistuvat niissä ja tajuavat, että myös muilla ihmisillä on samanlaisia ongelmia.
3. Jos ihminen puolestaan olisi alati muuttuva, maailma olisi hyvin ennustamaton. Pienetkin asiat muuttaisivat ihmistä radikaalisti. Silloin myös itseymmärrys olisi mahdotonta.
Markku Ojanen on psykologian emeritusprofessori, tietokirjailija ja luennoitsija. Ojasen keskeisimpiä tutkimusalueita ovat mielenterveys, terveyspsykologia, positiivinen psykologia sekä hyvinvointi ja onnellisuus.