Uudet perusopetuslain muutokset lupailivat uusia keinoja koulujen työrauhan edistämiseen. Miten kävi?
Lain määrittelemät rangaistukset kertovat opettajan käytössä olevat ylärajat. Käytännön koulutyössä yleisimmin käytetyt seuraamukset ovat kuitenkin jotain muuta. Ne ovat lievempiä ja yksinkertaisempia ratkaisuja, jotka ovat käyttökelpoisia koulun päivittäisessä elämässä.
Opettajat ovat yleensä valinneet ammattinsa sen takia, että haluavat opettaa. He haluavat työskennellä lasten parissa ja heitä motivoi opetustyön tulosten näkeminen. Koulutyöstä kiinnostumattomat ja luokassa mellastavat lapset uhkaavat viedä opettajan työstä sen sisäisen palkitsevuuden. Seurauksena voi olla noidankehä, jossa opettajan väsymys ja luokan käytöshäiriöt ruokkivat toisiaan. Tämän noidankehän murtaminen vaatii, että opettaja kehittää taitojaan pitää yllä luokkahuoneen järjestystä. Työrauhasta huolehtiminen ja opettaminen eivät ole kaksi erillistä taitoa vaan saman kokonaisuuden osia.
Käytösongelmat muodostavat ketjun, jossa kunkin osapuolen tekemät siirrot vaikuttavat toiseen. Tekemällä taitavasti omat siirtonsa opettaja voi saada tilanteen rauhoittumaan. Muussa tapauksessa seurauksena voi olla kurimus, jossa kovenevat otteet johtavat aina vain pahempiin käytösongelmiin.
Tässä kirjassa esitetyt toimintamallit perustuvat usein käyttäytymistä edeltävien tekijöiden ja ennen muuta seuraamusten huolelliseen analyysiin. Suositun kirjan kolmanteen painokseen tehtyjä suurimpia muutoksia ovat kokonaan uudet luvut käyttäytymisanalyyttisista ohjelmista, vaikuttamisesta erilaisiin käyttäytymishaasteisiin sekä koko koulun toimintamalleista. Uudistetussa painoksessa otetaan huomioon myös perusopetuslakiin tehdyt muutokset, jotka koskevat koulujen kurinpitokeinoja.
Kirjan neuvoista on apua opettajille päiväkodista aikuiskoulutukseen. Uusille opettajille kirja on henkiinjäämispakkaus, josta on hyötyä koko tulevalle uralle. Kokeneille opettajille teos tarjoaa virikkeitä omien käytäntöjen kehittämiseen. Viisaasti toimimalla opettaja voi pelastaa monta tilannetta!