Maksutavoissa on rajoituksia 20.12.-31.12 välisenä aikana verokantamuutosten vuoksi.
Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.



Kuinka kiukku kesytetään? on aarre alan ammattilaisille


Kovin usein ei ammattikirjallisuus tempaise minua mukaansa kuin romaanit. Tätä kirjaa lukiessa en malttanut lopettaa ja löysin itseni useampana iltana ajattelemasta; vielä muutama sivu. Kirjaa lukiessa pysähdyin myös kirjoittamaan muistiinpanoja ja koin tarpeelliseksi alleviivata sekä merkitä tärkeät kohdat ylös, jotta tiedän jatkossakin, mihin palata. Täytyy sanoa, että kyseessä on melkoinen aarre, etenkin alan ammattilaisille. Kuinka kiukku kesytetään? Lasten aggressiokasvatus on Riikka Riihosen ja Minna Koskisen kirjoittama kirja lasten vaikeiden tunteiden säätelystä ja keinoista, miten tunnesäätelytaitoja kehittymistä voidaan tukea.

Kirjan alussa käydään läpi, mitä aggressio on ja miten aggressiivinen käyttäytyminen voi näyttäytyä lapsen käytöksessä. Koen, että sain ammattilaisena erittäin kattavan kuvan aggressiosta tämän ensimmäisen luvun avulla. Sain myös paljon vinkkejä, miten tukea ja auttaa huoltajia näissä haasteista. Aggressio luvun jälkeen siirrytään käsittelemään tunnesäätelytaitojen kehittymistä lapsilla. Tykkäsin luvussa esitetystä tunneämpäri esimerkistä. Meillä jokaisella on tunneympäri, joka voi välillä kuohua yli erilaisten tilanteiden tai tapahtumien takia. Tällainen tunneympäri on helppo lapsenkin ymmärtää. Kohtaan ammatissani lapsia, jotka tarvitsevat tunnekasvatusta. Koen, että tämän kappaleen avulla sain keinoja, miten lähden käsittelemään tunteita eri ikäisten lasten kanssa ja miten lapsien kanssa kannattaa puhua tilanteista, joissa tunneämpäri on kuohunut yli.

Kolmannessa luvussa käsitellään tunnesäätelyn tukemista. Tässä luvussa olisin voinut alleviivata koko tekstin. Luku on täynnä konkreettisia keinoja, miten lasta voi tukea erilaisissa tilanteissa. Kappaleessa kerrotaan muun muassa, miten lapsen kanssa puhutaan tunteista ja esitellään keinoja, miten rauhoitellaan eri suuruisen kiukun jälkeen ja, miten rauhoittumisen jälkeen tilanne kannattaa käydä lapsen kanssa läpi. Luvussa ei pelkästään kerrota, miten lapsen tulee korjata käytöstään vaan kerrotaan, millä tavoin aikuinen voi korjata omaa käyttäytymistä haastavissa tilanteissa. Tästäkin luvusta sain lisää vinkkejä tunnetaitojen opettamiseen. Uskon, että tulen palaamaan tähän lukuun useampaan kerran, jotta muistan ja pystyn ottamaan kaikki laadukkaat vinkit käyttöön omassa työssäni. Kappaleessa korostettiin myös lapsen ympärillä olevien aikuisten yhteistyötä, mikä on todella tärkeää, jotta tuki olisi lapsen kaikissa toimintaympäristöissä samanlaista.

Neljännessä luvussa käsitellään aggressiivisen käytöksen tekijöitä. Jotta lapsen tunnetaitoja pystytään tukemaan, täytyy löytää syyt negatiiviselle käytökselle. Tässä luvussa kerrottaan hyviä vinkkejä, miten aggressiivisen käyttäytymisen tekijöitä voidaan tunnistaa. Lisäksi käydään läpi keinoja, jotka voi hyödyntää eri tavoilla oireilevan lapsen kanssa, kuten jumiutuvan tai neuropsykiatrisesti oireilevan lapsen kanssa. Viimeiset kappaleet käsittelevät vihanhallinta taitojen edistämistä ja vakavia väkivaltatilanteita. Tykkäsin etenkin tästä vakavia tilanteita käsittelevästä kappaleesta, sillä siinä esitettiin keinoja, miten aikuinen voi varautua tilanteisiin ja osaa sitten toimia tilanteen tullen. Sain ainakin itse hyviä vinkkejä mahdollisia tilanteita varten. Viimeinen luku on suunnattu aikuisille ja heidän jaksamisensa tukemiseksi. Monet vanhemmat kokevat varmasti olevansa asian kanssa yksin ja keinot sekä voimavarat voivat olla vähissä. Tämän lisäksi luvussa puhuttiin aikuisen suhtautumisen muutoksen sekä yhteistyön tärkeydestä.

Kaiken kaikkiaan koin, että kirjassa on kaikki, mitä aiheesta tulee ammattikasvattajan tai vanhemman tietää. Tykkäsin siitä todella ja tiedän, että tulen palaamaan siihen useasti. Tulen varmasti myös vinkkaamaan kirjasta kollegoille. Kirja on mielestäni kirjoitettu selkeästi, minkä vuoksi ei tarvitse olla alan ammattilainen, jotta kirjasta saisi kaiken tärkeän tiedon irti. Uskon, että tästä kirjasta hyötyvät etenkin sellaiset perheet, joissa keinot ovat jo loppuneet ja kaivataan lisää keinoja lapsen tunnesäätelyn kehittymiseen.



Kirjoittaja:
Katariina Lausmaa
laaja-alainen erityisopettaja

TUTUSTU LISÄÄ.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.