Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Mainioiden harjoitusten aarrearkku!


Miina Maasola oli pitämässä VESO-iltapäivää koulullamme muutama vuosi sitten. Maasola oli näyttelijä, teatteri-ilmaisun opettaja ja kouluttaja. Hän menehtyi tapaturmaisesti vuonna 2014.

Koulutuksessa tehtiin erilaisia yksilö-, pari ja ryhmäharjoituksia sekä keskusteltiin niiden annista. Harjoituksia pystyi suoraan teettämään oppitunneillaan seuraavina päivinä. Eri opetusryhmien kanssa kokeilin mm. harjoituksia "Kuuma tuoli" sekä "Koko ryhmän patsas". Ilahduttavasti VESO-koulutus, joka oli paitsi antoisa koulutushetkellä myös tarjosi sovellettavaa omaan arkityöhön koulutuksen jälkeen!

VESO-koulutuksessa hyödynnettiin paljon Maasolan ja viestinnän opettajan, tietokirjailijan ja työnohjaajan Sari Toivakan yhteisteosta Itsetunto kohdalleen! Harjoituksia itsetuntemuksen ja vuorovaikutustaitojen oppimiseen. Kirjoittajien mukaan itsetunto vaikuttaa hyvinvointiin ja ihmisten väliseen vuorovaikutukseen. Hyvän itsetunnon he tiivistävät kyvyksi luottaa itseensä, pitää itsestä huolta ja arvostaa itseä. Teoksen alussa käydään yleistajuisesti läpi itsetunnon käsitettä, sen vahvistamista sekä ydinajatuksia vuorovaikutustaitojen oppimisesta.

Teoksessa on paljon erilaisia pari- ja ryhmäharjoituksia. Harjoitukset on selkeästi ja vaiheittain esitetty. Kunkin harjoituksen yhteydessä on myös kerrottu, millaiseen tilanteeseen se sopii (esim. tutustuminen, rentoutuminen ja palaute) sekä ilmaistu, minkäikäisten parissa tehtäväksi harjoituksen ajatellaan parhaiten sopivan. Harjoituksia löytyy niin ala- kuin yläkouluunkin, toiselle asteelle ja aikuisille; osa tehtävistä voisi mielestäni olla hyödynnettävissä ja/tai sovellettavissa myös varhaiskasvatuksessa. Mm. keskustelutaitojen harjoituttamiseen teoksessa on paljon hyviä harjoituksia ja monistepohjia. Osa harjoituksista sopii yksin tehtäväksi, mm. Elämäni aarteet -kollaasi sekä syvällinen Jäähyväispuhe itselle -harjoitus.

Olen tehnyt teoksen harjoituksia eritasoisten ja erilaisten 6.-9. luokkien opetusryhmien kanssa äidinkielen ja kirjallisuuden tunneilla, S2-tunneilla sekä luokanvalvojantunneilla ja uuteen ryhmään tutustuttaessa. Teos on todellinen aarrearkku kirjahyllyssä, kun lähipäivien ohjelmassa on esiintymis- ja vuorovaikutusasioiden läpikäyntiä. Jos jotain teoksessa kaipaan, niin värikkäämpää ja houkuttelevampaa ulkoasua. Teos on yleisilmeeltään varsin vaatimaton ja virallisen oloinen ottaen huomioon, miten luovia, kekseliäitä, monipuolisia ja myös haastavia harjoituksia se pitää sisällään.

Katariina Knuutinen
äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Järvenpään Yhteiskoulu

Tilaa Itsetunto kohdalleen! -kirja.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.