Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Ajatuksia ja oiva työkalu arjen sekamelskan vähentämiseen


Olen ollut jo pitkään kiinnostunut minimalismista ja toteuttanut sitä tavaroideni kanssa. Olen usein miettinyt arjen yksinkertaistamista, mutta en ole kuitenkaan keksinyt, miten sen parhaiten voisi tehdä. Niinpä kuullessani Tärkeintä tänään -teoksesta ja Tänään-työkalusta halusin kirjat heti itselleni.

Tärkeintä tänään -teoksen kannessa luvataan kertoa, miten saadaan vähemmällä enemmän. Kirja on hyvin filosofista pohdintaa siitä, mitä vähemmän tavoittelu voisi tarkoittaa elämässä ja mitä siitä voisi seurata. Lisäksi käsitellään minimalismia ja sen historiaa ja taustaa. Kirjassa on mietelauseita ja kirjailija esittelee ajatuksia käyttäen oikean elämän esimerkkejä. Näin välillä hieman korkealentoiset pohdinnat saa kytkettyä käytäntöön ja omaan elämään. Kirjan filosofinen ote ja siihen puristetun tiedon määrä yllätti minut. Alussa tätä hieman kummastelin, mutta kokonaisuutena teos oli mielenkiintoinen ja tiivis paketti.

Kirjan rakenne on ainutlaatuinen. Siinä on paljon väliotsikoita, parin sivun mittaisia lukuja ja tyhjiä sivuja. Uuden ajatuksen jälkeen tulee aina ikään kuin tauko, jolloin asiaa voi sulatella. Alussa väliotsikot haittasivat omaa lukemistani, mutta myöhemmin luin kirjaa lyhyinä välipaloina. Kaksi minuuttia riitti oivasti aina yhden pätkän lukemiseen. Teos sopii siis kiireisellekin lukijalle.

Parasta Tärkeintä tänään -teoksessa on kirjan loppuosa, jossa esitellään 10 tapaa yksinkertaistaa elämää. Löysin heti keinoja oman elämäni eri asioiden selkeyttämiseen. Työ, tavarat, vapaa-aika, arki jne. vaativat kukin omanlaisensa lähestymistavan. Yksi keino ei toimi kaikkeen, joten on hyvä, että erilaisia mahdollisuuksia tuodaan esiin.


Tänään-työkalu lupaa käyttäjänsä elämään lisää selkeyttä, tuloksellisuutta ja merkitystä. Näitä mietitään joka päivä. Elämää tarkastellaan kolmella tasolla: kokonaiskuva (elämä), lähikuva (viikko) ja tarkennus (päivä). Näillä tasoilla pohditaan, mitä haluamme, mikä on meille tärkeää, miten jäsennämme velvollisuutemme ja tekemisemme, sekä mitä priorisoimme. Työkalu auttaa kohdistamaan huomion olennaisiin asioihin ja selkeyttää näin mieltä. Kantavana ajatuksena on minimalismin perusajatus “vähemmän on enemmän”.

Työkalussa erinomaista on se, että huomiota ei suunnata vain suorittamiseen. Uskallan väittää, että elämänsä kiireiseksi kokevilla ihmisillä, joihin itsekin lukeudun, on usein tapana suorittaa elämää eri tahoilla. Tällaisen ihmisen hurahtaessa minimalismiin selkeyttä ja mielenrauhaa tavoitellessaan, menee sekin helposti suorittamiseksi. Siksi on hyvä, että työkalussa pohditaan myös asioiden herättämää fiilistä, merkitystä ja palautumista. Ja työkalua voi käyttää oivasti myös oman hyvinvoinnin parantamiseen!

Työkalun alussa työkalun käytölle valitaan tavoite. Se voi olla arki, arjen osa, kuten työ tai esim. joku projekti. Yksi työkalu kattaa kolme kuukautta. Jokaiselle viikolle ja päivälle on oma sivunsa, jotka täytetään ja päivän jälkeen kirjataan arvio päivästä.

Molempia kirjoja voi käyttää yksin tai yhdessä. Tärkeintä tänään herättää ajatuksia ja tarjoaa hyvää pohdintaa, kun taas Tänään-työkalu tuo nimensä mukaisesti valmiin työkalun elämän selkeyttämiseen. Työkalun alussa on lyhyesti menetelmästä ja käyttöohjeet täyttämiseen. Kirjat sopivat hienosti kenelle tahansa minimalismista kiinnostuneelle tai elämäänsä selkeyttä etsivälle.

Kirjoittaja:
Vilma-Riikka Tiittanen
erityisluokanopettaja

TUTUSTU LISÄÄ.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.