Maksutavoissa on rajoituksia 20.12.-31.12 välisenä aikana verokantamuutosten vuoksi.
Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.



Tunnelämpömittari avuksi tunteiden säätelyyn


Tunnetaitojen opetus ja harjoittelu on aina hyödyksi, joten otan aina vastaan kaiken siihen liittyvän materiaalin.

Vähän aikaa sitten markkinoille ilmestyi uusi tunnetaitoja käsittelevä kirjasarja, jossa seikkailee Fanni-norsu ystävineen. Minä tutustuin sarjan yhteen teokseen nimeltä Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari. Kirja keskittyy tunnesäätelyn harjoittelemiseen.

Satukirjat ovat siitä hyviä, että tunnetaitoja on helppo oppia niistä tarinan varjolla. Tarinassa Fanni ystävineen lähtevät retkelle, mutta löytävät nuupallaan olevan kukkatarhan. Kukkia vartioiva kolibri tarvitsee apua kukkien herättelemisessä, mikä tapahtuu tunnelämpömittariin vaikuttamalla.

Tunnelämpömittari mittaa puiston tunteita, joten Fannin ja ystävien pitää auttaa puistossa liikkuvia eläimiä rauhoittumaan ja tuntemaan olonsa hyväksi. Tunnelämpömittarin ajatus esitellään tarinassa konkreettisesti ja ymmärrettävästi pienemmillekin lapsille.

Tarinan jälkeen kirjassa on tietoa tunnetaidoista aikuisille. Tunnelämpömittarin idea selitetään tarkasti ja aikuisen rooli kullakin mittarin osa-alueella käydään läpi. Tämän jälkeen on tehtäviä tarinaan ja tunnelämpömittariin liittyen lapsille. Tehtävissä on keskustelukysymyksiä, tunteiden ja tilanteiden voimakkuuden analysointia sekä rauhoittumiskukan tekeminen.

En ole aikaisemmin rohjennut lukea kokonaista tarinaa ääneen pienille vilkkaille oppilailleni, mutta tämän tarinan he kuuntelivat rauhassa alusta loppuun.

Tarinan jälkeen käsittelimme aihetta kirjan tehtävien avulla. Tunnelämpömittari visualisoi mielestäni erittäin hyvin tunteiden voimakkuuden vaihtelua. Lapsilla, joilla on tunnesäätelyn vaikeuksia, on usein vaikea ilmaista tunteitaan tunnelämpömittarin kaikilla värialueilla. Nopeasti vihreältä alueelta suoraan punaiselle hyppäävä lapsi voikin hyötyä tunnelämpömittarin kaltaisesta apuvälineestä, ja huomata, että on muitakin tunnetiloja, kuin tyytyväinen ja raivostunut.

Meillä oli jo käytössä luokassa liikennevalojen tapaan toimivat tunnemittarit, mutta tunnelämpömittari on erinomainen lisä niiden jatkojalostukseen. Jatkossa aionkin käyttää molempia yhdessä.

Suosittelen tätä teosta erityisesti päiväkotiin ja alkuopetukseen. Teos esittelee lapselle abstraktin ja monimutkaisen ajatuksen tunnesäätelystä helposti ymmärrettävällä tavalla, ja sadun ja tehtävien avulla lapsi oppii hahmottamaan tunteidensa voimakkuutta paremmin. Kirjassa on hieno ja värikäs kuvitus, jonka tunteikkaat eläinhahmot vetoavat lapsiin ja vangitsevat huomion.

Vilma-Riikka Tiittanen
erityisluokanopettaja


TUTUSTU KIRJAAN.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.