Maksutavoissa on rajoituksia 20.12.-31.12 välisenä aikana verokantamuutosten vuoksi.
Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.


 


Hyvää mieltä töihin ja vapaa-ajalle!


Vahvuusvariksen bongausopas on todellinen hyvän mielen tuoja ja helppoa luettavaa ja omaksuttavaa vahvasta teoreettisesta pohjastaan huolimatta. Ei siis ollenkaan mikään kuivakka pedagoginen teos, vaan erittäin käytännönläheinen ja sisältää hyviä vinkkejä sekä töissä että kotona kokeiltavaksi.

Kirjan alkuosassa kerrotaan lyhyesti ja ytimekkäästi luonteenkasvatuksesta ja luonteenvahvuuksista sekä perustellaan moniin eri tieteellisiin tutkimuksiin viitaten, miksi positiivinen pedagogiikka ja vahvuuksien bongaus kannattaa ottaa aktiiviseen käyttöön.

”Koska kaikki kasvu ja oppiminen tapahtuvat vuorovaikutuksessa, opettajan ja oppilaan välinen myönteinen suhde ja toiveikas ilmapiiri ovat lähtökohta molemminpuolisen hyvinvoinnin rakentumiselle.”

Huomaan itse omassa erityisopettajan työssäni, kuinka helposti sitä huomaa vain oppilaiden kehittymistarpeet ja jää niihin liikaa kiinni. Vahvuusvariksen bongausopas on tuonut uutta positiivista näkökulmaa oppilaiden kohtaamiseen ja ajatuksen siitä, että korostamalla ja kehittämällä oppilaan vahvuuksia he kehittyvät myös heikommilla osaamisalueillaan jo olemassa olevien vahvuuksiensa avulla.

Lisäksi vahvuusvariksen bongausopas ohjaa pois niin sanotusta tyhjästä kehumisesta kuten ”hyvin tehty” ja tarjoaa tilalle aitoa kannustusta ja runsaasti uutta kehumisen sanastoa kuten ”jaksoitpa tehdä tämän tehtävän sinnikkäästi loppuun asti” tai ”käytit hienosti luovuuttasi ratkaistessasi tämän tehtävän”.

Itse olen vasta alkutaipaleella bongaajana, mutta olen jo huomannut, miten hedelmällistä on oppilaiden vanhempia tavattaessa aloittaa keskustelu oppilaan luonteenvahvuuksista ja miten ne näkyvät kotona ja koulussa. Olen käyttänyt tässä apuna liitteen 12 Tällainen olen minä -pohjaa soveltaen. Kirjassa on tämän lisäksi useita tehtäviä, joissa vanhemmat otetaan mukaan bongaukseen. Näihin haluan jatkossa panostaa entistä enemmän.

Teoreettisen pohjan ja uuden positiivisen ajattelumallin lisäksi Vahvuusvariksen bongausopas sisältää käytännön esimerkkejä vahvuusopetuksen toteutuksesta varhaiskasvatuksessa, erityisen tuen oppijoilla ja aineenopetuksessa.

Kirjan parasta antia mielestäni on kuitenkin sen runsas konkreettisten toteutettavien tehtävien määrä. Kirjan avulla on kokemattomankin bongarin helppo aloittaa uusi positiivisempi arki luokassa. Toiminnallisia tehtäviä on aina askartelusta liikuntaan ja peleihin. Esimerkkejä on myös kynätehtävistä ja ryhmissä toteutettavista tehtävistä. Osaa tehtävistä voi tehdä kaikkien vahvuuksien käsittelyn yhteydessä, mutta kirjassa on myös valmiita tehtäviä yksittäisten vahvuuksien käsittelyyn.

Omassa luokassani suosituimpia ovat olleet liikunnaliset tehtävät, erityisesti vahvuusjumppa ja hippaleikit, joissa saa halata toista. Koska kirjan tehtävät on suunniteltu kaikenikäisille oppijoille, osa tehtävistä on omille pienille alkuopetuksen oppilailleni liian haastavia, mutta olen löytänyt omaan opetusarkeeni aivan riittävästi ideoita ja uskon, että pian pystyn jo itsekin ideoimaan uusia harjoitteita, jotka sopivat juuri minun ryhmälleni.

Innokkaimmat voivat ottaa vahvuusbongauksen käyttöön myös työyhteisössään. Kirjasta löytyy jopa muutamia tehtäviä myös tähän tarkoitukseen.

Ollakseen kuitenkin kohtuullisen ohut opus, Vahvuusvariksen bongausoppaassa on todella paljon asiaa ja monipuolisesti käytännönläheisiä tehtäviä kaiken ikäisille ja moniin tilanteisiin. Tästä voi ammentaa positiivisuutta omaan arkeensa vielä pitkään sekä töissä että kotona.

Saila Kuuskoski

Tilaa Huomaa hyvä! — Vahvuusvariksen bongausopas tästä>>

Tilaa Huomaa hyvä! -tuotepaketti tästä>>

Takaisin kirjablogi -listaukseen>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.