Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

 


Huomaa hyvä! — Positiivisella pedagogiikalla luonteenvahvuudet esiin!


Huomaa hyvä!-paketti tuo positiivista pedagogiikkaa kouluarkeen tarjoten useita erilaisia mahdollisuuksia huomioida luonteenvahvuuksia opetuksessa. Lukemassani paketissa olivat Lotta Uusitalo-Malmivaaran ja Kaisa Vuorisen Huomaa hyvä!- toimintakortit sekä molemmat kirjat: Huomaa hyvä! Näin ohjaat lasta ja nuorta löytämään luonteenvahvuutensa (2016) sekä Huomaa hyvä! Vahvuusvariksen bongausopas (2017).

Huomaa hyvä! -toimintakortit


Toimintakorteissa on lyhyt kertaus luonteenpiirteestä sekä aiheeseen liittyvä kuva, joka toimii mainiona keskustelunherättäjänä esimerkiksi oppilaiden kanssa. Korttien kuvat kiinnostavat etenkin alkuopetusikäisiä, jotka keksivät helposti useita esimerkkejä siitä, miten kuvan tilanteeseen on päädytty ja miten tilanne tulisi ehkä etenemään. Olen itse käyttänyt näitä kortteja sekä eskari-ikäisillä että 1.luokkalaisilla, ja molemmissa vastaanotto oli yhtä lämmin. Kortit jaksoivat kiinnostaa ja saivat joka kerta lapset miettimään heille tapahtuneita tilanteita, joissa luonteenvahvuuksia tarvittiin tai olisi tarvittu. Kun kortit laittoi vielä seinälle esille, lapset palasivat välillä itsekseenkin katsomaan kuvia ja miettimään korttien sisältöjä.

Huomaa hyvä!-kirjat


Ensimmäinen Huomaa hyvä! -kirja käsittelee luonteenvahvuuksia. Se tarjoaa jokaiseen luonteenvahvuuteen monipuolisia ideoita siitä, miten sitä voi opettaa ja harjoitella. Luonteenvahvuuksien kohdalla on ensin lyhyt selostus vahvuuden yleispiirteistä, joita seuraa esimerkkejä siitä, miten kyseistä vahvuutta voi kutsua esiin. Lopuksi on vielä esimerkkejä siitä, miten kyseistä vahvuutta voi harjoitella esimerkiksi luokassa. Yhdessä Huomaa hyvä!-toimintakorttien kanssa pystyy kehittämään hienoja oppituokioita luonteenvahvuuksien vahvistamista ajatellen.

Uudempi Huomaa hyvä! -kirja Vahvuusvariksen bongausopas oli kirja, jota odotin paljon. Olin kuullut siitä paljon hyvää ja halusin päästä tutkimaan kirjan antia. Toisesta kirjasta poiketen tämä kirja tarjoaa muun muassa erilaisia tarinoita, joihin liittyy erilaisia keskustelutehtäviä. Tarinassa seikkailee vahvuusvaris sekä joku hänen ystävistään, ja näiden tarinoiden kautta tutustutaan erilaisiin luonteenvahvuuksiin käytännön esimerkkien kautta. Tarinat ovat hellyyttäviä ja niitä lukee mielellään. Kyseiset tarinat sopivat erityisesti alkuopetukseen ja kirjan luettuani sainkin jo useita ideoita, miten esimerkiksi draamakasvatuksen voi yhdistää hienosti näihin vahvuusvariksen seikkailuihin.

Lisäksi kirjasta löytyy teoriatietoa hyvän huomaamisesta, positiivisen pedagogiikan kantakivistä ja luonteenvahvuuksien bongaamisesta. Erityisen vahvana koin kirjan sanoman hyvänteon huomaamisesta pahanteon huomaamisen sijaan. Vaikka positiivisuuskasvatus on varmasti jokaisen mielestä tärkeää, silti valitettavan usein todistaa tilanteita, joissa ihmiset huomaavat toisensa vasta pahanteon yhteydessä. Tuolloin vuorovaikutuksessa korostuu negatiivisuus, kenties vain yhden väärässä kohtaa sanotun sanan tai liian vauhdikkaan liikkeen takia.

Miten saada positiivisuuskasvatus siihen pisteeseen, että jokainen huomaa toisiaan jo silloin, kun on aihetta kiitokseen ja kehuihin, eikä vain silloin, kun on aihetta torua? Toki on huomattava, että joskus vaaditaan kieltoja, torumista ja neuvotteluja, mutta niiden määrää saataisiin melko varmasti laskettua melkoisesti, jos kiinnittäisimme huomiota enemmän positiivisiin asioihin. Tämän ajatustavan voisi pyrkiä opettamaan jokaiselle jo lapsena, jolloin luonteenvahvuuksia ja positiivisia asioita pystyisi kuka tahansa bongaamaan päivittäin.

Bongausopas tarjoaa myös suuren varaston erilaisia tehtäviä, joiden avulla voidaan harjoitella luonteenvahvuuksia. Tehtäviä löytyy ryhmätehtävinä, toiminnallisesti toteutettavina sekä aikuisille suunnattuina. Tehtävistä löytyy paljon erilaisia, joita voi hyödyntää monipuolisesti eri oppiaineiden yhteydessä.

Kaiken kaikkiaan Huomaa hyvä! -materiaalit ovat mainioita tietopankkeja, joista löytää monipuolisia materiaaleja ja vinkkejä luonteenvahvuuksien harjoittamiseen ja positiivisen pedagogiikan ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Kaikkien kasvatus- ja opetusalalla toimivien on ehdottomasti suositeltavaa lukea tämä paketti, mutta se sopii kenelle tahansa, joka on valmis korostamaan positiivista vuorovaikutusta toisten ihmisten kanssa.

Kirjoittaja: Jenni Mäkinen
Luokanopettaja


Tilaa Huomaa hyvä! -paketti tästä>>

Takaisin kirjablogi -listaukseen>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.