Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.


 Pari pullollista totuusseerumia ja ajatusilmapalloja vapaaksi!


En ole vielä aloittanut oman Hyvän mielen vuosi — Tehtäväkirjani -teoksen täyttämistä, mutta tutustunut kyllä teokseen selaillen ja silmäillen. Joillekin sivuille tuntuu heti jumittuvan:
• mitä merkitsen totuusseerumipulloihin?
• mitkä ovat ne huolet, joista haluan päästää irti?
• miten vastaan intuitioseulan kysymyksiin, kun sen aika on?

Vaikuttaa, että vuoden varrelle riittää pohdittavaa! Sisällysluettelossa on nähtävissä kunkin tehtäväkuukauden pääkysymys sekä viikkotehtävien teemat. Oman hyvän mielen vuotensa voi aloittaa mistä kohtaa kalenterivuotta tahansa, ja vuoden aikana käsitellyiksi tulevat 53 erilaista hyvän mielen taitoa.

Mistään ihan heppoisesta kahvikupin äärellä raapustelusta ei taida olla tämän teoksen kohdalla kyse: monenlaisia asioita elämässään, ajattelussaan, viestinnässään, menneisyydessään, tulevaisuudessaan, arvoissaan ja ihmissuhteissaan pääsee pohtimaan. Ennen tehtäväkirjan aloittamista pitäisi vain päästä irti oman navan ympärillä -tunteesta. Omien arvojen miettiminen, tavoitteiden asettaminen ja näkökulman vaihtamisen taito ovat kullanarvoisia asioita, mutta samaan aikaan tuntuu syntisen itsekeskeiseltä pohtia ihan vain itseään ja omaa elämäänsä yli kahdensadan sivun verran. Teoksen laatineen Maaretta Tukiaisen mukaan itsetuntemuksen kehittäminen on kuitenkin merkki välittämisestä. Ihminen, joka tuntee itsensä ja elää sen mukaan, säteilee ympärilleen hyvää, ja yhden ihmisen hyvinvointi hyödyttää siten aina useampaa henkilöä.

Tukiaisen aikuisten tehtäväkirja itsetuntemuksen lisäämiseen perustuu hänen Hyvän mielen taidot -teoksessaan käsiteltyihin positiivisen psykologian ja luovuusteorian oppeihin. Tukiaiselle hyvän mielen taidot ovat tärkeitä psyykkisiä taitoja ja hän uskoo, että itsensä tuntevalla ihmisellä on hyvät edellytykset kehittää rakentavia taitoja elää sovussa toisten ihmisten kanssa. Teoksen lopussa on parinkymmenen teoksen lista kirjoja, joiden puoleen kääntyä, jos tehtäväkirjassa käsitellyt teemat kiinnostavat syvemmin ja haluaa lukea teoksen aihepiiriin kuuluvaa teoriakirjallisuutta.

Vaikka teoksen teemat ovat itsetuntemuksen kannalta syvällisiä ja vakavia, teoksen ulkoasu tekee kokonaisuudesta helposti lähestyttävän ja kepeän: yleisilme on melko romanttinen ja kuvitukset rentoja, paikoin lapsekkaita. Aivan huitaisulla tehtävistä ei kuitenkaan tule selviämään: mietittävää ja kirjaan täytettävää on jokaiselle vuoden viikolle useamman tehtävän verran. Kirjoitustilaa on valitettavasti aika vähän; tehtäväkirjan täyttäminen olisi etenkin suuren käsialan ihmiselle helpompaa, jos teos olisi A4-kokoinen A5-kokoisen sijaan.

Katariina Knuutinen
äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Järvenpään Yhteiskoulu


Tilaa Hyvän mielen vuosi turkoosina>>
Tilaa Hyvän mielen vuosi keltaisena>>
Tilaa Hyvän mielen vuosi pinkkinä>>

Takaisin kirjablogi -listaukseen

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.