Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

 

Inspistä työyhteisöön korteista?


Kasvatustieteiden maisteri, tietokirjailija ja valmentaja Maaretta Tukiaisen laatimat ja valokuvaaja Krista Keltasen kuvittamat Inspiraatiokortit toimivat oman inspiraation sytyttäjänä niin töissä kuin kotonakin. Voisiko kortteja hyödyntää myös laajemmalle porukalle, työyhteisössä?

Inspiraatiokorttien avulla unelmoidaan, visioidaan, suunnitellaan ja toimitaan. Mukana on kortteja niin luopumistyöhön kuin tilan tekemiseen uudelle. Korttien avulla ollaan isojen työyhteisökysymysten äärellä: kirkastetaan ydintehtäviä ja haarukoidaan, mikä on tärkeää. Inspiraatikorttien henki työyhteisötyöskentelyn näkökulmasta on vahvistaa kokeilukulttuuria, monipuolistaa ideariihityöskentelyä ja tarjota hauska ja/tai uudenlainen lähetymistapa asioihin. Kortteja voi käyttää mm. erilaisissa palavereissa ja suunnittelutyössä sekä projekteja käynnistettäessä ja niitä arvioitaessa.

Kuten Tukiaisen laatimissa Hyvän mielen korteissakin, myös Inspiraatiokorteissa on "isojen asioiden korttien" vastapainoksi kortteja, joilla ohjataan pienempien toimien kautta ison äärelle: korteista voi mm. ammentaa ideoita kulloinkin mielekkäimmän työskentelytilan ja/tai työparin valintaan, ja osassa inspiraatiokorteista vinkataan muokkaamaan työtiloja viihtyisimmiksi ja toimivammiksi.

Inspis ei synny itsestään, sanotaan. Inspiraatiota ei tästäkään korttipakasta niin vain vedetä esiin, vaan inspiroituminen ajattelemaan ja toimimaan edellyttää kortteja käyttäviltä omaa viitselisäisyyttä ja tietoista työskentelyä. Jäin miettimään, olisivatko kortit suoremmin käytettävissä työyhteisössä, jos edes osa korttien sisältämistä teksteistä olisi väite-tai käskymuodon sijaan kysymyslauseita. "Millä tavalla järjestät itsellesi aikaa olla yksin?" ohjaa aktiivisempaan pohdintaan kuin suora toimintaohje "Ota itsellesi aikaa olla yksin". Toisaalta etenkin käskymuotoiset tekstit rakentavat mielessä oitis kysymyksen: mm. "Luovu siitä, mitä et enää tarvitse" ajaa hahmottelemaan vastausta kysymykseen, mikä on se, mitä en enää tarvitse ja "Huomaa, mikä on jo hyvin" listaamaan mielessä asioita, jotka ovat hyvin tai joista tuntee kiitollisuutta.

Tukiainen on hyödyntänyt korteissaan inspiraatiotutkimusta sekä positiiviseen psykologiaan ja luovuuteen liittyvää tutkimustietoa. Jos näistä asioista on kiinnostunut lukemaan lisää ja sitä kautta syventämään myös Inspiraatiokorttien antia, korttien rinnalla voi lukea Tukiaisen tuoretta teosta Hyvän mielen taidot. Teoksessa on lisäksi laaja lähdeluettelo.

Jotta työyhteisötyöskentelystä olisi aidosti hyötyä ja se nähtäisiin muunakin kuin varsinaisten työtehtävien lisäksi lankeavaksi satunnaispuuhasteluksi, tarvittaisiin työyhteisötyöskentelyyn runsaasti aikaa ja kunnollista paneutuneisuutta. Esimerkiksi työyhteisön yleisen asenneilmapiirin parantaminen vaatii lukuisia pieniä tietoisia askelia oikeaan suuntaan. Työyhteisökysymyksissä vastaukset harvoin löytyvät työyhteisön ulkopuolelta. Tästä on kyse myös Inspiraatiokorteissa: inspiraatiota ei ensisijaisesti ammenneta itsen ulkopuolelta vaan se on mahdollista löytää itsen sisältä. Inspiraatioon kannattaisi kiinnittää huomiota, koska tutkimustenkin mukaan se mm. lisää myönteisiä tunteita, vahvistaa työn imua, lisää hyvinvointia ja vahvistaa kiitollisuuden kokemuksia. Eivät mitään vähäpätöisiä asioita työhyvinvoinnin ja työyhteisön toimivuuden kannalta!

Katariina Knuutinen
äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Järvenpään Yhteiskoulu

Tilaa Inspiraatiokortit tästä>>

Takaisin kirjablogi -listaukseen>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.