26 luonteenvahvuuden korttipakka! Tässä 10 käyttövinkkiä niiden käyttöön
Otteita Huomaa hyvä! -toimintakorteista:
Haluatko saada lapsien tai nuorten luonteenvahvuudet esiin?
Huomaa hyvä! -toimintakorttien toisella puolella on varis vahvuutensa äärellä ja kyseisen vahvuuden nimi. Toisella puolella on luonnehdinta vahvuudesta ja esimerkkejä sen käytöstä.
Osa esimerkeistä kohdistuu vahvuuden hyödyntämiseen, osa taas vahvuuden kasvattamiseen tai varovaisuuteen sen käytössä.
Kortit ovat monin tavoin oiva apu luonteenvahvuuksien nimeämisessä. Vahvuussanaston oppiminen ja arkipäiväistäminen ovat portti vahvuuksille rakentamiseen.
Sovella vahvuuksien käyttövinkkejä lapsien luonteen ja ikätason mukaisesti. Esimerkiksi sinnikkyys voi tulla alle kouluikäisen kanssa esille palikkatornin kasaamisessa, eskarilaisella väritystehtävissä, alakoululaisella kirjan lukemisessa ja yläkoululaisella matemaattisen yhtälön ratkaisemisessa. Luonteenvahvuudet ilmenevät monin tavoin! Keksi lisää käyttövinkkejä lapsien kanssa!
TILAA KORTIT TÄSTÄ JÄSENHINTAAN 25 € (NORM. 35 €)Vinkit:
1. Näytä kortista vain kuva ja anna lapsen päätellä, mitä varis on tekemässä ja millaisia taitoja siihen toimintaan tarvitaan. Keksikää yhdessä muita vastaavanlaisia toimintoja, joissa kyseinen vahvuus on tarpeen.
2. Nosta kortti pakasta ja aloita keskustelu siitä, mitä kyseinen vahvuus tarkoittaa. Voit myös lukea kortin kääntöpuolelta vahvuuden kuvauksen ja pohtia muiden kanssa, mikä vahvuus mahtaa olla kyseessä.
3. Muodostakaa vahvuuksista perheitä. Ryhmitelkää kortteja niiden toiminta-alueiden mukaan tai sen mukaan, onko kyseessä itseen tai toisiin suuntautuva vahvuus, sydämen vahvuus tai järjen vahvuus.
4. Leikkikää roolileikkejä. Jakakaa roolit niin, että kukin nostaa pakasta kortin mutta ei näytä sitä muille. Kortin pohjalta jokainen luo itselleen roolin, jossa seikkailee esimerkiksi Ronja Rohkea, Sami Sinnikäs, Matti Myötätunto tai Ulla Utelias. Lopuksi muut arvuuttelevat, minkä vahvuus kullakin oli roolin inspiraationa.
5. Leikkikää nukkejen ja eläinlelujen kanssa niin että valitsette niille kullekin korttipakasta jonkin vahvuuden.
6. Ennen kuin lähdette ulos tai metsäretkelle, nostakaa korttipakasta oma vahvuuskortti. Kun olette ulkona, tarkkailkaa lintuja ja muita eläimiä ja pohtikaa, millä tavalla oma vahvuus voisi näkyä niissä.
7. Anna lapsen itse poimia ne kortit, jotka parhaiten kuvaavat häntä itseään. Anna lapsen myös valita ne kortit, joiden vahvuutta hän haluaa harjoitella.
8. Valitse pari korttia ja pyydä lasta kertomaan, kehen heidän tuntemaansa henkilöön kyseiset vahvuudet sopivat hyvin.
9. Piilota kortti selkäsi taakse, kerro kyseisestä vahvuudesta ja anna kortti sitten sille lapselle, joka keksii, mikä vahvuus on kyseessä.
10. Anna lapsen kertoa jostain vahvuutta vaatineesta tapahtumasta kortin esimerkkien pohjalta. Toiset saavat arvata, mistä vahvuudesta on kyse.
Lähde: Lotta Uusitalo-Malmivaara ja Kaisa Vuorinen: Huomaa hyvä! -toimintakortit, PS-kustannus, 4. painos, 2019