Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

 


Matikkanälkä saa oppilaasi (ja itsesi) kiinnostumaan matikasta!

Laura Tuohilammen Matikkanälkä-kirja perehtyy monipuolisesti matikan opetukseen ja opettajuuteen. Kirjassa on runsaasti uusia ideoita, mutta mikä hienointa se herättää ajatuksia. Kirjaa lukiessa havahduin useasti miettimään ja suunnittelemaan, miten itse voisin samaa ideaa toteuttaa.

Kirja nostaa esiin myös tärkeän seikan matikan opetuksesta, eli sen kirjapainoitteisuuden. Monesti matikan opetus etenee kirjan mukaan, jossa kappaleen 4 jälkeen tulee aina kappale 5. Tuohilampi kyseenalaistaa tämän ja nostaa esiin tärkeän ajatuksen: Kuka määrää opetuksen kulun — OPS, opettaja vai kirja? Oletettavasti kaikkein paras lopputulos tulee kaikkien kolmen osatekijän tehdessä sujuvaa yhteistyötä opettajan pedagogisten suunnitelmien mukaisesti. On sallittua poiketa kirjan suunnitelmista ja edetä oppilaiden tarpeiden mukaisesti, vaikkei se menisikään kirjan sivunumeroiden mukaan.

Ehkä paras anti, mitä tämä kirja tarjosi minulle on sen monipuoliset ideat opetuksen toiminnallistamiseen ja opetettavan asian havainnollistamiseen. Opetukseen saa suurta intoa ja iloa, mikäli käytetään monipuolisia havainnollistamistapoja ja apuvälineitä. Esimerkiksi kertotaulut; nekin jäävät varmasti paremmin mieleen, mikäli niitä ei vain opetella ulkoa, vaan käsite avataan ja annetaan oppilaiden itse työstää käsitettä. Oppilaiden työstäessä käsitettä kasvatetaan samalla juuri tuota matikkanälkää, ja onnistumiskokemusten avulla saadaan oppilaiden nälkää kasvatettua.

Kirja tarjoaa myös hauskan idean matikkanälän kasvattamisesta eri ruokalajien avustuksella. Ensin tarjotaan alkuruoka, eli pieni virike, nälkää kasvattava pieni tehtävä. Sitä seuraa luonnollisesti pääruoka ja jälkiruoka, ja lopuksi vielä doggy bagin avulla vähän kotona tehtävää matikkanälän työstämistä. Kirjassa on useita erilaisia esimerkkejä kyseisen ruokailukokonaisuuden toteuttamiseksi, mikä sai myös itseni miettimään lisää vastaavia kokonaisuuksia omille oppilailleni.

Entäpä ne oppilaat, jotka eivät voi sietää matikkaa? Matikkainhoisia löytyy todennäköisesti lähes joka luokasta. Inhoa on vaikea poistaa, mutta se on mahdollista. Opettaja voi toimia hyvänä esimerkkinä ja luomalla monipuolisia, innostavia ja riittävän haastavia oppimiskokonaisuuksia on matikkainhokin mahdollista hiljalleen käännyttää matikkanälän puolelle. Kirjassa esitellään lukuisia esimerkkejä ja havainnollistuksia oppiainerajatkin rikkovasta opetuksesta, minkä avulla varmasti matikkainhoisetkin saadaan kokemaan matikkanälkää. Lisäksi kirjasta löytää useita käytännöllisiä vinkkejä esimerkiksi opetukseen soveltuvista nettisivuista ja niiden hyödyllisistä sisällöistä.

Kirja on todella nimensä veroinen, sillä lukijallekin herää matikkanälkä ja halu päästä toteuttamaan uusia ideoita käytännössä. Selkeälukuisuus ja monet esimerkit pitävät lukemisen mielenkiintoisena ja saavat lukijan haluamaan lisää. Kirjassa on monipuolista sisältöä, jota voi käyttää varhaiskasvatuksesta yläkouluun asti, joten se sopii kaikille, jotka toimivat matikan opetuksen parissa. Suosittelen lämpimästi, tämän kirjan avulla kasvatat niin omaa kuin oppilaidesikin matikkanälkää!

Kirjoittaja: Jenni Lahdenranta

Tilaa Matikkanälkä-kirja

Takaisin kirjablogi -listaukseen>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.