Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Paras käsityökirja pitkään aikaan


Kirja käsityöstä on Riitta Huovilan, Tiia Hintsan, Johanna Säilän ja Riitta Raution kirjoittama opas uuden opsin mukaisen opetuksen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin luokilla 1—7.

Kiinnostuin kirjasta, koska olin juuri käynyt Vä-Kä koulutuksen (Välineitä käsityönopetuksen muutokseen). Kirja syvensi ja laajensi näkemystäni käsityön opetuksesta ja antoi rutkasti vinkkejä. 

Teoriaosassa käytiin läpi nelikenttämallia, joka mielestäni selkeyttää ja auttaa ottamaan huomioon käsityönopetuksen tiedolliset, taidolliset ja kasvatukselliset tavoitteet. 

Myös opetuksen suunnittelusta oli oma lukunsa. Luku auttoi ottamaan huomioon integroinnit eri oppiaineisiin, monialaiset oppimiskokonaisuudet sekä teemat ja tapahtumat.

Suunnitteluosiossa oli mahtavat vuosisuunnitelmat, joissa oli eriteltynä tiedot ja taidot laajasti nelikenttämallin mukaan. Oppilaan suunnitteluprosessin ohjaamisesta oli myös hyvin seikkaperäiset ohjeet. 

Olen kaivannut käsityön arvioinnista tietoa ja siitä olikin kirjassa paljon ja hyvin perusteellista ohjausta. Arvioinnissa ei ollut myöskään unohdettu opettajan oman työn tarkkailua ja arviointia, joka tahtoo usein unohtua. 

Alkuosan teoria oli hyvin helposti luettavassa ja ymmärrettävässä muodossa, sekä hyvänä pohjana arjen käsityönopetukselle.  

Käytännön ohjeet oli jaettu 1—2, 3—4 ja 5—6 sekä 7. luokan kokonaisuuksiin. Ohjeet ovat perusteelliset ja hyvänä lisänä on muistilista opettajalle. Ohjeissa on tuntisuunnitelma, työohjeet ja muistilista opettajalle. Kirjan lopussa on vielä yleisiä ohjeita käsityönopetuksen tekniikoista ja työtavoista. Osaa ohjeista voi suoraan käyttää myös oppilaiden ohjeistamiseen. 

Olen työyhteisössäni kehunut kirjaa ja olemme todenneet, että kirjassa on paljon käyttökelpoista materiaalia. Kirja on mielestäni paras käsityökirja pitkään aikaan ja tuo uutta intoa ja puhtia uudistuneeseen käsityönopetukseen. Voin suositella kirjaa kaikille käsitöitä opettaville opeille. 

Kirjoittaja:
Anne Valli-Pietilä
luokanopettaja
Isosäkylän koulu

TILAA KIRJA TÄSTÄ.

Takaisin Open kirjablogiin

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.