Maksutavoissa on rajoituksia 20.12.-31.12 välisenä aikana verokantamuutosten vuoksi.
Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.



Koulu-uupumuksen kolme vaihetta


Ote Psyykkisesti oireileva oppilas -kirjasta:

Koulu-uupumus koostuu kolmesta osa-alueesta: uupumusasteisesta väsymyksestä, kyynistymisestä ja riittämättömyyden kokemuksesta.

Koulu-uupumuksen tavallisia koulussakin näkyviä oireita ovat väsymys ja itkuisuus sekä kiihtyminen tai ahdistuneisuus, kun kouluasioista puhutaan. Myös koulusuoriutumisen yhtäkkinen heikkeneminen voi kertoa koulu-uupumuksen olemassaolosta.

1. Uupumusasteinen väsymys


Ensimmäisiä merkkejä uupumusasteisesta väsymyksestä ovat ylivireisyys ja vaikeus rentoutua. Tässä vaiheessa oppilas usein vaikuttaa ulospäin touhukkaalta ja aikaansaavalta, mutta todellisuudessa tehokkuus on sikäli näennäistä, että esimerkiksi opiskelun tuloksena ei välttämättä enää ole oppimista vaan työ valuu hukkaan, kun väsyneet aivot eivät kykene painamaan asioita pitkäkestoiseen muistiin.

Hyvä vertauskuva tilanteelle voisi olla se, kun auton polttoainevalo syttyy. Sen sijaan, että kuljettaja pyrkisi ajamaan säästeliäästi kohti lähintä huoltoasemaa, hän päätyykin painamaan kaasua. Huoltoaseman kohdalla hän ei ehdi jarruttaa vaan ajaa ohi ja pakin sijaan painaa edelleen kaasua ja päättää yrittää löytää seuraavan huoltoaseman.

Uupumus on usein seurausta levon tarpeen laiminlyönnistä, joka voi johtua esimerkiksi akuutista kiireestä opinnoissa tai opintojen liiallisesta vaativuudesta opiskelijan kykyihin nähden.

Uupumusasteisen väsymyksen voi erottaa normaalista rasituksesta muun muassa siitä, että se ei helpota viikonloppujen aikanakaan eikä mene nukkumalla ohi. Onkin tärkeä selvittää, minkä verran väsynyt oppilas todella nukkuu, ja poissulkea masennuksen mahdollisuus.

2. Kyynistyminen


Kyynistyminen seuraa tavallisesti uupumusasteista väsymystä. Kyynistymisen vaiheessa opiskelu alkaa tuntua merkityksettömältä. Tämä saattaa johtua siitä, että väsyneenä ponnistelu ei ole johtanut toivottuun tulokseen opinnoissa vaan usein päinvastoin opiskelutulokset alkavat huonontua. Tästä voi seurata ajatus, että omalla opiskelulla ei ole merkitystä, ja jatkuvat opintoihin liittyvät pettymykset nakertavat itsetuntoa. Joissakin tapauksissa kyynistyminen voi tapahtua myös ilman uupumusasteista väsymystä.

Kyynistymisellä on vahva yhteys koulusta pois jäämiseen ja kouluhaluttomuuteen.

3. Riittämättömyys


Riittämättömyyden tunteella on jo hyvin vahva yhteys masennukseen tai ahdistuneisuuteen. Riittämättömyyden tunteessa on kysymys jatkuvista pettymyksistä itseen ja oman työskentelyn tuloksiin. Autovertausta käyttäen polttoainepulassa on päätetty ajaa seuraavalle huoltoasemalle ja päädytty taipaleelle, jossa on paljon mainoksia seuraavasta asemasta, mutta matkaa on paljon eikä asemaa näy.

Ajajaan iskee epätoivo, ja hän vuoroin kaasuttelee ja vuoroin yrittää lipua vapaalla vaihteella eteenpäin. Kaiken aikaa hän kokee epäonnistuneensa reitin valinnassa ja toimessaan kuljettajana. Temperamentista riippuu, pysäyttääkö kuljettaja auton tien varteen ja jää yksin itkemään vai soittaako hän apua — vai ajaako sinnikkäästi eteenpäin silläkin uhalla, ettei ikinä pääse perille. Bensiini loppuu, valot sammuvat ja auto pysähtyy. Koulu-uupumus on lamauttanut oppilaan toimintakyvyttömäksi.

*****

Koulu-uupumuksesta kärsivää oppilasta voidaan jokaisessa uupumuksen vaiheessa tukea kohti parempaa psyykkistä vointia. Oppilaan kanssa on tärkeää kartoittaa ongelman laajuus ja mahdollisesti uupumukseen johtaneet tekijät.

Kirjoittaja: Mira Talala
KM, kognitiivinen psykoterapeutti MIRA TALALA on työskennellyt 14 vuoden ajan koulukuraattorina peruskoulussa ja toisella asteella.


LUE LISÄÄ PSYYKKISESTI OIREILEVA OPPILAS -KIRJASTA.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.