Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Helppokäyttöinen arviointiväline


Vahvuuksien arviointiin tarkoitettu suomennettu Käyttäytymisen ja tunteiden vahvuuksien arviointiväline (KTVA) on helppokäyttöinen arviointiväline jokaisen koulun arkeen.

Kirjan alussa käydään läpi vahvuuksien arvioinnin taustaa ja sen hyödyllisyyttä lapsen tai nuoren elämässä. Kyseiset asiat tuodaan esille tiiviisti ja selkeästi, minkä vuoksi kasvattajan tai opettajan on helppo perustella arviointivälineen käyttöä esimerkiksi lapsen tai nuoren huoltajalle.

Taustojen ja arviointivälineen hyödyllisyyden jälkeen kirjassa esitellään jälleen lyhyesti KTVA:n avulla arvioitavat vahvuusalueet, minkä jälkeen esitellään arviointivälineen käyttömahdollisuuksia.

Arviointivälinettä voivat käyttää ainakin opettajat, oppilashuollonhenkilöstö, perheneuvolat tai opinto-ohjaajat. Arviointivälinettä voidaan käyttää ala- ja yläkouluikäisille sekä miksei toisella asteellakin. Näkisin tämän hyödylliseksi esimerkiksi lapselle tai nuorelle, jolla on huono itsetunto sekä vaikea ymmärtää tai nimetä omia vahvuuksia. Lisäksi nuori voisi hyötyä arviointivälineestä tehdessään koulutukseen tai työelämään liittyviä valintoja, sillä arviointivälineen avulla voidaan tunnistaa muun muassa nuoren kyvykkyys- ja osaamisalueita.

Arviointivälineen loppuosassa käydään läpi sen käyttöä ja tuloksien tulkintaa. Arviointiväline on tehty käyttäjälleen helpoksi. Arviointivälineessä on muun muassa valmis kirje kotiväelle, jonka voi laittaa lapsen mukana kotiin, jos arviointiväline otetaan käyttöön.

Vanhemmille ja opettajalle on oma arviointilomake, mitkä saa helposti kopioitua kirjasta. Lapsille on tehty oma arviointilomake, johon löytyy erilaisia variaatioita riippuen siitä esimerkiksi minkä ikäinen hän on tai kykeneekö hän esimerkiksi lukemaan itse kysymyksiä. Lisäksi nuorille on tehty oma arviointilomake, minkä kysymykset on suunniteltu nuorille sopivaksi.

Kirjan loppuosassa käydään läpi pisteytystä ja tuloksien tulkintaa, mitkä on myös selitetty ja esitetty selkeästi.

Tulen varmasti käyttämään tätä arviointivälinettä omassa työssäni, sillä koen tällaiselle välineelle olevan tarvetta ja arviointivälineen helppokäyttöisyyden vuoksi en koe sen käytön vievän liikaa aikaani. Suosittelisin lämpimästi tätä arviointivälinettä muillekin opettajille ja etenkin opinto-ohjaajille.

Katariina Lausmaa
laaja-alainen erityisopettaja


Tilaa Käyttäytymisen ja tunteiden vahvuuksien arviointiväline tästä

Takaisin kirjablogi -listaukseenChat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.