Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.


Kuvatauluista toimintakortteihin


Olen ehättänyt työskennellä useammassa vanhassa kyläkoulussa, joiden vinteiltä ja kellareista on löytynyt upeita vuosikymmenten takaisia opetuskäyttöön tehtyjä kuvatauluja. Nämä kallisarvoiset aarteet ovat kiehtoneet kovasti sekä opea että oppilaita. Kuvien voima mielenkiinnon herättäjinä ja tiedon välittäjinä on valtaisa.

Erilaisia toimintakortteja on tullut viime vuosien aikana opetusmateriaalimarkkinoille. Voisin verrata toimintakorttien olevan tämän päivän kuvatauluja. Kuvatauluja kohtaan tuntemani ihastus on omalla kohdallani siirtynyt suoraan myös erilaisiin toimintakortteihin. Tämän johdosta olinkin hyvin innoissani päästessäni tutustumaan sekä mindfulnessin maailmaan johdattaviin Tassun toimintakortteihin että erilaisiin liikuntahetkiin tutustuttaviin Kilpikonnan keinahdus -toimintakortteihin.


Tassu-kissan tietoisuustaitoharjoituksia


Tietoisuustaitoharjoitukset ovat olleet tärkeä osa opetustani jo pitkään. Olen kokenut niiden olevan erittäin hyödyllisiä mm. tarkkaavuuden suuntaamisen kannalta ja ihanat oppilaani ovat ottaneet ne hyvin vastaan. Harjoitusten vetoavuksi olen kaivannut jo pidempään jotakin toimintakorttien kaltaista konkreettia materiaalia. Tämän johdosta odotinkin innolla Tassun toimintakorttien ilmestymistä ja tunsin suurta kiitollisuutta päästessäni kirjoittamaan niistä.

Tassun toimintakortit johdattavat kepeällä ja tarinanomaisella tavalla tietoisuustaitoharjoitusten pariin. Korttien kuvitus ja hempeä värimaailma on kaunis ja houkutteleva. Tassu-kissasta on helppo kertoa korttien avulla erilaisia tarinoita, joissa vain mielikuvitus on rajana. Kortit ovat tekijän mukaan suunniteltu alle 7-vuotiaille, mutta ovat sovellettavissa myös alakouluikäisille. Itse suosittelisin kortteja lämpimästi esi- ja alkuopetusikäisille. Omat 3.-4. -luokkalaiseni ovat päässeet testaamaan kortteja sovelletusti ja mielestäni osa harjoituksista toimii hyvin myös vielä heillekin.

Kortit ovat värikoodattu ja jaoteltu tietoisen hengityksen, tietoisen aistimisen, tietoisen liikkeen sekä tunnetietoisuuden ja mindfulness-asenteen harjoituksiin. Eniten harjoituksia löytyy tietoiseen aistimiseen liittyen. Korttien käyttäjänä olisin kaivannut lisää harjoituksia tunnetietoisuuteen ja mindfulness-asenteeseen liittyen. Alakoululaisten kanssa toimivimmiksi harjoituksiksi koin tietoiseen hengittämiseen liittyvät harjoitukset. Korttien mukana tulevat selkeät käyttöohjeet sekä valmiiksi suunniteltu tiedotemalli koteihin lähetettäväksi.


Hauskat liikuttavat eläimet


Kilpikonnan keinahdus -toimintakortit pistävät houkuttelevasti silmään heti ensimmäiseksi niiden iloisen ja voimakkaan pirteän värimaailman myötä. Korttien avulla on tarkoitus harjoitella erilaisia motorisia perustaitoja. Nämä jakautuvat korteissa välineenkäsittelytaitoihin, liikkumistaitoihin ja tasapainotaitoihin, joiden mukaisesti kortit ovat värikoodatut. Kortteja käyttämällä onkin helppo napsia käsittelyyn lukuisia opetussuunnitelmassa määriteltyjä liikunnanopetuksen tavoitteita.

Jokaisessa kortissa on kuvattuna ja taidokkaasti kuvitettuna eri eläin. Kuvien kääntöpuolella ovat selkeät ohjeistukset ja kuvaukset siitä, mitä motorista perustaitoa mikäkin kortti harjoituttaa. Lisäksi on kuvattu erilaisia sovellutuksia ja leikkiohjeita, joissa kyseisiä taitoja voidaan harjoitella. Tassun toimintakorttien tavoin suosittelisin Kilpikonnan keinahdus -toimintakortteja perustaitojen harjoittelun suhteen esi- ja alkuopetusikäisille. Korteissa kuvatut leikkiohjeet ja sovellukset soveltuvat kuitenkin myös isommille alakoululaisille mainiosti. Omat 3.-4. -luokkalaiseni hyötyvät kyllä hyvin näistäkin toimintakorteista.

Myös Kilpikonnan keinahdus -toimintakorttien yhteydessä on erillinen teoriakortti motorisista perustaidoista sekä vinkeistä korttien käyttämiselle. Keskeisenä viestinä on kerrottu juurikin se, että vain mielikuvitus on korttien käytössä rajana. Itselleni pulpahtelikin mieleen lukuisia erilaisia mahdollisuuksia hyödyntää sekä Tassun toimintakortteja että Kilpikonnan keinahdus -toimintakortteja myös esimerkiksi äidinkielessä ja kuvataiteessa. Molempien korttien kuvamaailmat suorastaan houkuttelevat esimerkiksi tarinakerrontaan ja sen harjoittelemiseen. Lisäksi kortit tuovat luokan sisustukseen ilahduttavaa väriä ja kauneutta!

Anna Vehkala
LuokanopettajaTilaa Tassun toimintakortit tästä>>
Tilaa Kilpikonnan keinahdus tästä>>

Takaisin kirjablogi -listaukseen>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.