Elä levollisemmin, keskittyneemmin ja tietoisemmin!
Halusin tämän kirjan itsekkäistä syistä, sillä olin alkanut pikkuhiljaa huolestua omasta keskittymiskyvystäni ja ajatusteni poukkoilusta. Asiat eivät pysyneet mielessä, ja sähläsin muistettavien päivämäärien, aikojen ja kaiken muun metatyön kanssa. Lisäksi sain itseni kiinni älypuhelimeni räpläämisestä milloin missäkin päivän mittaan. Huomasin kaivavani puhelimen taskusta aina kun tuli ns. tyhjä hetki, kuten lyhyessäkin kassajonossa, metrossa, jopa autossa liikennevaloissa, sohvalla vaikka katselin telkkaria samalla…Ei hyvä! Mieleni oli koukussa nopeisiin palkintoihin ja dopamiiniryöppyihin, joita tällä toiminnalla hankin vaikka se ei piristänytkään pitkäksi aikaa.
Halusin tehdä asialle jotakin hillitäkseni levotonta oloani. Asensin puhelimeeni ruutuaikasovelluksen, joka kertoi karua kieltään- saatoin huomaamattani naputella puhelintani päivän kaiken muun touhun keskellä jopa 3 tuntia tekemättä sillä mitään ns. järkevää! Syysloman aikana sain vähennettyä ajan alle tuntiin, ja eron kyllä huomasi levollisemmassa olossa. Minä olisin siis todellakin Minnan ja Monan kirjan tuoman avun tarpeessa!
Tein rehellisesti kirjan alussa olevan testin, jonka avulla tarkistetaan keskittymiskyvyn nykytilanne. Vastasin lähes jokaiseen 7 kohtaan kieltävästi, eli keskittymiskykyni oli senkin mukaan kateissa tai pahasti pirstaloitunut. Olin kovaa vauhtia aiheuttamassa itse itselleni kirjassa mainitun ADT (attention deficit trait) -tilan, jossa ihminen keskeyttää itse itsensä ja opettaa aivonsa poukkoilemaan asiasta toiseen ilman ulkoisiakin häiriötekijöitä. Kun antaa itsensä multitaskata ja hyppiä jatkuvasti tehtävästä ja ajatuksesta toiseen, aivot eivät enää osaakaan rauhoittua ja levoton olo on pysyvä seuralainen. Elimistö on kuin varuillaan ja jatkuva palohälytys päällä.
Onneksi tälle paljolti itseaiheutetulle olotilalle voi myös alkaa itse tehdä jotakin, ja juuri siihen tämä ihana pikku kirja antaa yksinkertaisia ja toimivia vinkkejä, joita kokeilla. Aivot ovat muovautuvaiset, ja voimme vaikuttaa paljonkin omaan keskittymiskykyymme. Voimme alkaa suunnata tarkkaavaisuuttamme ja valikoida mihin keskitymme. Aivot eivät pysty tekemään montaa asiaa kerralla, vaikka kuinka näin kuvittelisimme. Ylikuormittunut mielemme on mahdollista saattaa tasapainoon sekä työpaikalla että vapaa-aikana esim. noudattamalla kirjassa esiteltyä uutta ’työaikalakia’ päivän touhujen viisaammasta rytmityksestä.
Kirja antaa paljon neuvoja, miten oppisimme säätelemään fysiologisia tilojamme, ettemme jäisi jumiin ns. Taistele ja Pakene —tilaan, joka kuormittaa aivojamme ja vaikeuttaa keskittymistä. Loppuosassa kerrotaan miten luoda aivojen hyvinvointia tukevia tapoja arjessamme. Näistä monet pääsivät omalla kohdallani käyttöön heti, ja paljon jäi vielä varastoon ideoita, joita kokeilla myöhemmin.
Kirja on todella mielenkiintoinen tiivis paketti aivojen toiminnasta ja vaikutuksesta hyvinvointiimme niin arjessa kuin työelämässäkin. Se antaa toivoa paremmasta huomisesta — aivot oppivat sen mitä niille opetamme, ja jokaisella on oman toimintansa avulla mahdollista elää levollisemmin, keskittyneemmin ja tietoisemmin. Lue ja voi paremmin!
Anna Ahonen
Luokanopettaja
Tilaa oma Keskittymiskyvyn elvytysopas tästä>>Takaisin kirjablogi -listaukseen>>