Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Alkuopettajan aarreaitta toiminnallisesta opetuksesta


Olen syksyllä aloittamassa työt ensimmäisen oman alkuopetusluokan kanssa ja olen jo pohtinut, miten voisimme tutustua kirjainten ja numeroiden maailmaan eri aistikanavien kautta.

En ole kuitenkaan kovin hyvä keksimään päästä toiminnallisia vinkkejä nopeasti eri aiheista, joten Tiaisen ja Välimäen teos Lukuja liikkuen, tavuja touhuten osui erinomaiseen saumaan ja tarjoaa mainion työkalupakin juuri siihen tarkoitukseen.

Kirjassa on 55 vinkkiä sekä iso kasa kopioitavia liitteitä kaikkiin aktiviteetteihin. Yleensä lukemani teokset, joissa on toiminnallisia vinkkejä opetukseen, ovat olleet aika ohuita. Tämä teos yllätti heti postiluukusta kolahdettuaan paksuudellaan.

Kirjan aktiviteetit on jaettu kolmeen osaan: oppimisvalmiuksiin, äidinkieleen ja matematiikkaan. Oppimisvalmiuksiin liittyviä tehtäviä on 13, äidinkieleen 19 ja matematiikkaan 23. Oppimisvalmiudet liittyvät omaan kehoon, yhdessä työskentelyyn sekä kognitiivisiin ja motorisiin tavoitteisiin. Kirjan tekijät ovat fysioterapeutteja, mikä on hyvä asia, koska aktiviteetteja on katsottu muustakin kuin opettajan näkökulmasta.

Kaiken kaikkiaan kirja on hyvin selkeä ja helppolukuinen. Aktiviteetit on selitetty hyvin selkeästi ja niissä on vinkkejä eriyttämiseen niin tehtävän taitotasoon, motoriikkaan kuin muihin oppiaineisiinkin liittyen. Kognitiiviset, motoriset ja sosioemotionaaliset tavoitteet on kirjattu näkyville jokaiseen tehtävään, jotta niistä voi valita omiin tavoitteisiin sopivat.

Erinomaista kirjassa on myös se, että materiaali ja välineet aktiviteetteihin on neuvottu tai tehty valmiiksi. Ei tarvitse esimerkiksi ostaa kalliita taskunoppia, koska kirjan lopussa on ohjeet helppoon askarteluun.

Tämä kirja on yksi parhaita vinkkipankkeja, mihin muistan tutustuneeni.

Kaikki aktiviteetit ovat helposti toteutettavia ja selkeitä, ja voisin kuvitella käyttäväni niistä jokaista kunhan syksy alkaa. Toiminnallisuus toteutuu näissä aktiviteeteissa vaivattomasti, ja huomaamatta lapset saavat lisää liikettä päiväänsä samalla, kun he oppivat eri aistien kautta koululaisen perustaitoja.

Kirja helpottaa alkuopettajan työtä, kun äidinkielen ja matematiikan tunneilla ei tarvitse aina erikseen alkaa itse keksiä toiminnallisia tehtäviä oppilaille. Suosittelen!

Kirjoittaja:
Vilma-Riikka Tiittanen 
erityisluokanopettaja

TILAA KIRJA TÄSTÄ.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.