Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.



Luovuus on sinussa, ja tämän kirjan avulla saat sen esiin!



Paavo ja Lauri Järvilehdon Pim! Olet luova lupaa takakansitekstissä paljon: kirjan avulla luovuus pitäisi saada esiin. Teos ja jaettu kolmeen pääosaan Mitä?, Miksi ? ja Miten?. Kysymysten käytölle syy kerrotaan teoksessa: ”Pinnan alle sukelletaan kysymällä kysymyksiä. Luovan ajattelijan yksi tärkeimmistä työkaluista onkin siksi kysymysmerkki.”

Moni ohjeista kuten vaikkapa KISS ja Kill your darlings ovat tuttuja esim. luovan kirjoittamisen oppaista. Teoksen tavoitteet ovat tärkeitä ja syvällisiä: monimuotoisuuden edistäminen, inhimillisten ominaisuuksien esiin nostaminen ja kehittäminen sekä elämän tekeminen kiinnostavammaksi, kiehtovammaksi ja mukaansatempaavammaksi.

Teoksen kirjoittajat esittelevät itsensä luovien alojen työskentelijöiksi. Omakohtaisia työelämäesimerkkejä teoksessa onkin paljon. Joku saattaa lukea menestyksekkäät luovuussessiot henkselinpaukutteluna, mutta tavoitteena lienee konkretisoida, miten luovuus ilmenee esimerkiksi kehitellessä mainoskampanjaa tai luotaessa musiikkikappaletta. Teoksessa neuvotaan omien kokemusten pohjalta seikkaperäisesti esimerkiksi, miten varastamista voi käyttää tapana kerätä materiaalia ja luoda siitä kokonaan uutta.

Näennäisestä kepeydestä ja sutjakkuudesta huolimatta teoksen tekijöillä on vankka asiaosaaminen luovasta toiminnasta ja ajattelusta. Lauri Järvilehdosta esimerkiksi on mainittava, että hän on paitsi tietokirjailija, muusikko, kapellimestari ja sarjayrittäjä myös Aalto-yliopistossa työelämäprofessorina toiminut Filosofian Akatemian perustaja. Teoksessa korostetaan, että luovan työn tulokset eivät suinkaan ole aina (vain) taiteellisia, vaan luovuudella on osuutensa myös mm. maailmanrauhan luomisessa, uuden työmatkareitin ideoinnissa ja uudenlaisten ajatusten synnyttämisessä. Ei ole elämänaluetta, jolla luovuudella ei olisi käyttöä.

Ulkoasultaan teos on pirteä ja taskukirjamainen. Teosta voi selailla sieltä täältä tai edetä järjestyksessä. Piirroskuvat ovat rentoja, ja teoksessa on hyödynnetty useita erilaisia kirjasinlajeja ja -kokoja. Joissain kohdin sivut ovat mustia ja teksti valkoista; näitä sivuja on hieman raskasta lukea.

Teokseen kuuluvat luovuuskortit jatkavat siitä, mihin teos jää: kortit lupaavat auttaa, kun luovuus kaipaa sparrausta. Korttien esitellään soveltuvan työprojektin, taideteoksen, oppimistehtävän tai minkä tahansa uuden idean synnyttämiseen ja valmiiksi saattamiseen. Korteissa muistutetaan myös viisaasti, että luovuus ei ole sitä, että odottaa hartaasti, kun luovuuden muusa alkaa kuiskutella korvaan vaan sitä, että nousee ylös, alkaa kerätä materiaalia ja TOIMIA.

Kortit on jaettu niin ikään kolmeen ryhmään: kerääminen, valikointi ja luonnostelu sekä jalostaminen ja viimeistely. Korttien käyttöön annetaan erilaisia vaihtoehtoisia ohjeita. Osa korttien toimintaohjeista kuten Mene kirjastoon tai metsään, Selaa kirjaa ja Nuku yön yli ovat tuiki tuttuja, mutta joukossa on myös hyviä vinkkejä kuten Kysy tyhmiä kysymyksiä, Hyödynnä sattumaa ja Vaihda näkökulmaa.

Kirjoittaja:
Katariina Knuutinen
äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Järvenpään Yhteiskoulu

TILAA PIM! OLET LUOVA.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.