Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Upota kätesi Tuohilammen tarjoilemaan matikka-taikinaan


Laura Tuohilampi käsittelee kirjassa matematiikan oppimisen ja opettamisen aihepiiriä tuoreella, kokkailusta tutulla termistöllä. Jos on lukenut Iida-Maria Peltomaan ja Aki Luostarisen kirjan Reseptit OPSin käyttöön, on helppo upottaa kätensä Tuohilammen tarjoilemaan matikka-taikinaan ja lähteä makustelemaan erilaisia matikka-reseptejä.

Aluksi Tuohimaa pysäyttää lukijan merkittävän tutkimustuloksen äärelle. Oppikirjan ja opetussuunnitelman sisältövertailussa on käynyt ilmi, että keskimäärin kolmannes kirjan kappaleista riittää kattamaan ne asiat, joita opetussuunnitelma vuosiluokalla sisältää! Vääjäämättä lukija pohtii, mikä ajaakaan opettajia siihen, että OPS:aan vedoten perustellaan oppikirjan jatkuvaa käyttöä ja kiirettä.

Kirja sisältää tuhdin paketin vinkkejä ja nettilinkkejä opetuksen monipuolistamiseen. Pitkin matkaa matematiikan opiskelua havainnollistetaan ja rikastetaan monin kielikuvin.

Lukijan eri aisteja herätellään mehevillä kattauksilla, alku-, pää- ja jälkiruokavertauksin.

Perinteisiä oppimisjärjestelmiä, kuten ajatusta matematiikasta kumuloituvana oppiaineena, ravistellaan.

Lukijana havahduin, koska luulen kärsineeni matikkapuutteesta monestakin syystä. Matikkanälkä on omiaan herättämään ruokahalua, virittämään ajatuksia ja aisteja siihen, mitä kaikkea matematiikan opetus voi rikkaimmillaan olla. Kuinka suuri merkitys matikkanälän kollektiivisella vahvistumisella voi ollakaan yhteiskunnan kehittymiseen. Lukiessa avautuu näkymä matematiikan moniulotteisuuteen ympäröivässä yhteiskunnassa.

Kirjasidonnaisesta opiskelusta pyristellään ponnekkaasti irti. Tarinanomainen kerrontatapa auttaa lukijaa pääsemään sisälle Tuohimaan kanssakirjoittajien, paikoitellen vaikeisiinkin ja yksityiskohtaisiin aiheisiin.

Johtotähtenä kulkee motivaation sytyttäminen, omiin kykyihin uskominen ja lahjakkaiden ja erityistä tukea tarvitsevien kannustaminen. Aivan erityisesti kirja opastaa oivaltamisen ilon ylläpitämiseen.

Kirjan soisi päätyvän jokaisen vanhemman ja etenkin jokaisen matematiikkaa opettavan opettajan luettavaksi.

Kirjoittaja:
Päivi Kuhalampi

Tilaa Matikkanälkä -kirja

Takaisin kirjablogi -listaukseen>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.