Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Suloinen Pikkumulperi johdattaa mindfulnessin saloihin

Pikkumulperi ja pienet suuret tarinat sisältää mindfulness-satuja ja harjoituksia. Halusin tutustua teokseen, koska mindfulnessin toteuttaminen koulussa kiinnostaa, mutta minulla ei ole aiheesta vielä paljoa kokemusta tai osaamista. Teos osoittautuikin helposti käytettäväksi ja selkeäksi työkalupakiksi, jota myös aloitteleva ohjaaja voi lähteä hyödyntämään. Kirjan alussa on ohjeet kirjan käyttöön ja perustietoa mindfulnessista, mikä tarjosi ainakin minulle myös uutta tietoa ja hyviä huomioita muun muassa oppilaan valinnanvapaudesta ja mindfulness-harjoitusten luonteesta. Kirja on oivallinen työkalu mindfulnesin hyödyntämiseen alaluokilla tai varhaiskasvatuksessa.

Teos koostuu neljästä tarinasta, joissa Pikkumulperi ja hänen läheisensä seikkailevat muun muassa hattaraisella taivaankannella ja sirkuksessa. Tarinat käsittelevät eri teemoja, kuten esimerkiksi erilaisia tunnetiloja, aistihavaintoja sekä myötätuntoa itseä ja muita kohtaan. Kertomukset eivät ole mindfulness-harjoituksia, mutta ne on kirjoitettu mukaansatempaavasti niin, että lukija voi eläytyä kertomusten tapahtumiin ja tarinoiden henkilöiden aistihavaintoihin. Jokaista tarinaa siivittää Milja Laineen onnistunut kuvitus, joka lumoaa ja välittää tunnelmia lukijalle. Kuvitus vetoaa varmasti etenkin pienempiin oppilaisiin, ja itse ainakin ihailin kuvia myös ihan muuten vaan.

Jokaisen luvun lopussa on neljästä kuuteen teemaan sopivaa mindfulness-harjoitusta. Harjoitukset ovat toiminnallisia, keskustelua tukevia tai äänitteitä, jotka voi ladata netistä ilmaiseksi itselleen. Äänitteet ovat hyvä lisä kirjaan, mutta itse olisin kaivannut harjoituksia myös kirjallisessa muodossa. Näin niiden sisältöön olisi helpompi tutustua etukäteen ja niitä voisi käyttää, vaikka äänitteiden kuunteluun tarvittavia laitteita ei juuri olisikaan saatavilla.

Teokseen on saatu mahtumaan mukava määrä erilaisia ja hieman eri teemoista olevia harjoituksia. Ne etenevät tietoisen hengittämisen ja aistihavaintojen kautta tunnetaitoihin liittyviin harjoituksiin. Harjoitusten kesto vaihtelee arvioni mukaan muutamasta minuutista kymmeneen minuuttiin. Aktiviteeteista voi siis valita lasten kanssa aina kuhunkin hetkeen ja aikatauluun sopivat. Kaiken kaikkiaan Pikkumulperi ja pienet suuret tarinat on hyvän kokoinen ja monipuolinen työkalupakki mindfulness-harjoituksia pienille oppilaille. Jos pidät tästä teoksesta tai työskentelet varhaiskasvatusikäisten lasten kanssa, niin suosittelen myös tutustumaan Eliisa Nyström Tassun toimintakortteihin. Tämä teos ja toimintakortit käsittelevät samoja teemoja ja täydentävät hienosti toisiaan.

Vilma-Riikka Tiittanen
erityisopettaja


Tilaa Pikkumulperi ja pienet suuret tarinat tästä>>

Tilaa Pikkumulperi ja pienet suuret tarinat ja Tassun toimintakortit -paketti tästä>>

Takaisin kirjablogi -listaukseen>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.