Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Tassu-kissa opettaa rentoutumista ja läsnäoloa

Mindfulness on vallannut alaa lukuisissa kouluissa ja sen opettamia taitoja on alettu nähdä tärkeäksi osaksi opetusta. Tassun toimintakortit on helppo ja käytännöllinen työkalu mindfulnessin perusteiden harjoitteluun pienille lapsille. Toimintakorteissa Tassu-kissa kutsuu lapsia kokeilemaan kanssaan mindfulnessin alkeita.

Korttipakka sisältää noin neljäkymmentä harjoitusta, jotka kehittävät tietoisuustaitoja, rauhoittumista ja läsnäoloa. Korttien harjoitukset on jaettu neljään eri ryhmään, ja harjoituksia on eritasoisia. Yli puolet harjoituksista keskittyy tietoiseen havainnointiin, ja niissä käytetään näkö-, kuulo-, maku- ja tuntoaisteja sekä kehon tuntemusten aistimista. Monissa harjoituksissa tarvitaan useita eri aisteja. Tietoisen hengityksen harjoituksia on kymmenen. Näissä harjoituksissa opetellaan mindfulnessin perustaitoja, jotka toimivat pohjana rauhoittumiselle ja auttavat läsnäolon harjoittamisessa.

Vähemmälle huomiolle aktiviteettien määrässä jäävät tietoinen liike sekä tunnetietoisuus ja mindfulness-asenne. Tietoisen liikkeen harjoituksia on kolme ja tunnetietoisuuden ja mindfulness-asenteen kaksi. Nämä aiheet jäävät siis hyvin pintapuolisesti käsitellyksi, mutta toisaalta korttipakka on suunnattu varhaiskasvatusikäisille lapsille, joilla esimerkiksi tunnetietoisuuden harjoittelu saattaa olla hieman haastavampaa. Kortteihin valitut harjoitukset luovat pohjaa mindfulnessin harjoittelulle ja toimivat hyvänä toiminnallisena tutustumisena aiheeseen.

Harjoitusten lisäksi korteissa on lyhyesti tietoa mindfulnessiin ja kuhunkin harjoitusten teemaan liittyen. Aloittelevana mindfulnessin ohjaajana olisin kuitenkin kaivannut enemmän tietoa tai ohjeita, mutta toisaalta kortit eivät ole tietopaketti vaan työkalupaketti ohjaamiseen. Aloittelevalle ohjaajalle on hyvä, että toimintakortit ovat selkeitä käyttää, ja ohjaaja voi suoraan lukea toimintaohjeet kortista lapsille. Korttien mukana on myös tiedotemalli lasten vanhemmille lähetettäväksi.

Tassun toimintakorttien tekijä Eliisa Nyström on työskennellyt varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja alakoulussa yhteensä noin 15 vuotta. Hän on työssään havainnut, että lapset hyötyvät suuresti tietoisuus- ja tunnetaitojen opetuksesta.

Tekijä suosittelee harjoituksia 3-7 -vuotiaille lapsille, mutta suurin osa niistä sopii myös alakouluun pienille oppilaille. Harjoituksia voi tehdä aikuinen kahdestaan yhden lapsen kanssa tai isommassa ryhmässä. Harjoitukset kestävät arvioni mukaan minuutista useisiin minuutteihin, joten niistä voi valita tarpeisiinsa kulloinkin sopivat ja ripotella mindfulness-hetkiksi pitkin päivää. Osa harjoituksista sopii myös hienosti osaksi esimerkiksi musiikin, liikunnan, ympäristöopin tai kotitalouden tunteja.

Tassun toimintakortit sopivat hyvin käytettäväksi Kirsi Sjöblomin kirjan Pikkumulperi ja pienet suuret tarinat kanssa. Korteissa on paljon toiminnallisia harjoituksia, kun taas kirjassa on tarinoita ja hieman erilaisia harjoituksia, kuten keskusteluvinkkejä. Pikkulmulperi myös johdattaa mielestäni lapsia syvällisemmin mindfulnessin saloihin ja sisältää enemmän esimerkiksi tunteisiin liittyviä harjoituksia. Se sopii siis hyvin jatkoksi toimintakorteille ja isommille lapsille. Itse aion lähteä harjoittelemaan mindfulnessia lasten kanssa molempien materiaalien kanssa.

Vilma-Riikka Tiittanen
erityisopettaja


Tilaa Tassun toimintakortit tästä>>

Tilaa Pikkumulperi ja pienet suuret tarinat ja Tassun toimintakortit -paketti tästä>>

Takaisin kirjablogi -listaukseen>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.