Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

 

PIP eli peppu irti penkistä, tämä kirja kainaloon ja kohti innostavia koulupäiviä!

Nykyajan koululaisia yhdistää kirjoittajan mukaan kaksi asiaa: liikkumattomuus ja lyhytjännitteisyys. Pelien maailmassa viihtyvät lapset ja nuoret kokevat perinteiset oppikirjat ja niiden tehtävät usein pitkästyttäviksi, ja paikallaan istuminen on monelle työn ja tuskan takana. Sari Salo väittää, että pelillisyyden tuominen koulumaailmaankin ja koko koulupäivän liikunnallistaminen ovat tehokas lääke koulumotivaation lisäämiseksi. Tämän hän sanoo kokemuksen syvällä rintaäänellä toimittuaan itse 25 vuotta alalla. Lukijalle välittyykin tunne kirjan luettuaan, että nyt ollaan hyvissä käsissä, ja tämä kirjoittaja kyllä tietää mistä puhuu. Kaikista harjoitteista huokuu omakohtainen kokemus, ja on kiva tietää kirjaan valittujen harjoitusten olleen jo tiukassa testissä ja hyväksi havaittuja ja vuosien varrella timanteiksi hioutuneita.

Sari mainitseekin karsineensa mukaan juuri ne oppilaiden suosikit ja toimivimmiksi havaitut tuokiot. Hänellä tuntuu olevan niin ääretön ideapankki toiminnalliseen opetukseen, että monta hyvää juttua jäi varmaan vielä ulkopuolellekin (odottamaan jatko-osaa?). Kirjaa selatessaan lukija todella hämmentyy kirjoittajan asiantuntemuksesta ja ideoiden paljoudesta. Kuinka jollakin voi olla näin monta toimivaa kivaa pikku juttua? Kuinka joku on ehtinyt tehdä kaiken tämän? Kuinka joku keksii aina vain uutta ja ihmeellistä vähän tylsistäkin aihepiireistä? Olisinpa oppilas Sarin luokalla enkä opettaja joka yrittää soveltaa tätä kaikkea nyt itse…Tämän kirjan avulla tosin ope kuin ope saa työkalut aloittaa toiminnallinen opetus aineessa kuin aineessa, ja kirjan ideat ruokkivat omaakin joskus uinuvaa mielikuvitusta. ’’Ai niin näinkin sen voisin tehdä! Miksen ole ennen tajunnut?’’

Kun opittavan asian tarjoilee oppilaille leikin tai pelin muodossa ja mielellään muualla kuin pulpetissa, motivaatio tehdä ja harjoitella lisääntyy ja oppiminen tapahtuu lähes huomaamatta muun toiminnan sivussa. Työrauhaongelmat helpottuvat ja toiminnanohjaus paranee fyysisien aktiivisuuden lisäämisen myötä. Miksipä siis ei? Toki osa Sarin tarjoamista ideoista vaatii hieman enemmän valmisteluja (kuten luonnossa tehtävät radat), mutta suurin osa kirjan ideoista on toteutettavissa pienin alkuvalmisteluin, esim. korttipakka mukaan ja kellonaikapasianssia pelaamaan! Kirjan lopun kattava liiteosa tarjoaa itsessään valmiit materiaalit suureen osaan harjoituksista. Ehkä pieni laminointi jotta säilyvät käytössä ja valmista käyttöön. Kirjassa on lyhyt johdanto-osa, ja koko loppuosa on pelkkää toimintaa ja lopussa mainitsemani kattavat liitteet. Tämä kirja ei taatusti jää hyllyyn pölyttymään!

Kirjassa on liikuntaa lisäävien tehtävien lisäksi paljon muita toiminnallisia harjoituksia lähes jokaiseen alakoulun oppiaineeseen sovellettaviksi. Mukana ovat äidinkieli, matikka (näihin eniten), historia ja yhteiskuntaoppi, uskonto, ET, ympäristöoppi ja kielet. Suurin osa leikeistä on sovellettavissa eri luokka-asteille ja eritasoisille oppijoille. Mahtavat kielen opetuksen ideat on sovellettavissa mihin tahansa vieraaseen kieleen, ja niihin ihastuin itse eniten.

Pisteenä iin päällä kirjoittaja on ottanut huomioon uuden OPSin ja nimeää jokaisen harjoitteen kohdalla mitä laaja-alaisen oppimisen osa-aluetta tehtävä palvelee ja mitä taitoja opitaan. Pidin myös jokaisen harjoituksen päätteeksi olevasta ’’loppupohdinta’’- kohdasta, jossa Sari antaa valmiita kysymyksiä joista keskustella oppilaiden kanssa ja saada palautetta onnistumisesta.


Kirjoittaja: Anna Ahonen
Bilingual Teacher/
Kilonpuisto School


Tilaa Peppu irti penkistä tästä>>

Takaisin kirjablogi -listaukseen>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.