Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Pohjolan voimaeläimet: voimaannuttava kirja ja toiminnalliset kortit


Maaretta Tukiaisen kirjoittamat ja Markus Freyn kuvittamat Pohjolan voimaeläimet -kirja sekä -kortit ovat mainio paketti Pohjoisen metsän, kulttuuriperinteiden tutkimiseen ja itsensä tutkiskeluun.

Kirjassa avataan jokaiseen eläimeen liittyviä uskomuksia ja tarinoita sekä kyseiseen eläimeen liitetyn vahvuuden. Osa vahvuuksista on yllättäviäkin — oletko tullut ajatelleeksi kuinka sisiliskon vahvuus on sen kyky muuntautua ja kuinka puolestaan korppi erottuu älykkyydellään?

Kirjan tekstit voimaannuttavat ja antavat aineksia itsereflektioon. Kuinka paljon minussa on voimakasta karhua, vai löydänkö omia piirteitä kuitenkin enemmän vastuullisesta kurjesta? Kirjasta löytyy mainioita tarinoita myös eri-ikäisille oppilaille ääneen luettavaksi ja yhdessä mietittäväksi.

Kirjassa ja korteissa on upea, aito ja samalla mystinen kuvitus. Ne puhuttelevat niin aikuisia kuin lapsia.

Kortit ovat loistava lisä kirjan ajatusten hyödyntämiseen. Runsaasti upeita ideoita korttien hyödyntämiseen on saatavilla täältä.

Korttien ja vahvuuksien läpi käymisestä voisi ottaa luokkaan toistuvan päivänavausrutiinin tai viikottaisen Pohjolan metsähetken. Samalla tulisivat tutuiksi eläimet, niihin liittyvä kultuuriperintö sekä keskustelua vahvuuksista ja voimista, joita meillä ihmisillä on. Tällainen yhdistelmä tukisi hienosti monia laaja-alaisen oppimisen tavoitteita. Pienet oppilaat ovat yleensä parhaita filosofeja. Voisinkin kuvitella, että tällaiset eläimen ja sen vahvuuksien yhdistelmät olisivat jo ykkösluokkalaisillekin valtavan innostavia ja opettavaisia.

Itse olen käyttänyt kortteja nuorten luokanopettajaopiskelijoiden kanssa. Kortteja voi käyttää tutustumistilanteessa, jossa jokainen esittelee itsensä hänestä löytyvän vahvuuden kautta. Korttien avulla voi antaa myös palautetta. Yhteisopettajuusjakson päätteeksi on valittu kortti työparille sen mukaan, mitä vahvuuksia on tästä yhteisen taipaleen aikana huomannut. Nämä hetket ovat olleet jokaiselle merkittäviä tunnustuksen antamisen ja saamisen hetkiä. Korttien kautta voi katsoa myös tulevaan — mitä vahvuuksia minun on jatkossa erityisesti kehitettävä, että kehityn työssäni opettajana. Kun vahvuudet on sidottu eläimiin, ne jäävät helposti myös mieleen ja kenties kantavat ajatuksissa pitkällekin eteenpäin.

Teija Paavilainen
KM, lehtori, luokanopettaja
Rantakylän normaalikoulu, Joensuu

POHJOLAN VOIMAELÄIMET.
POHJOLAN VOIMAELÄINKORTIT.

Takaisin Open kirjablogiin.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.