Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Tässä kirja testien ystäville!

Kirja on jaettu kahteen osaan, ja liiteosa veti minua puoleensa kuin magneetti heti kirjaan tartuttuani. Toki olisi järkevämpää lukea alun tietopainotteinen osa ennen itsetestaukseen säntäämistä, mutta testiosio toimi kyllä sellaisenaankin. Kukapa meistä ei haluaisi teettää itsestään esim. temperamenttitestiä, elämänhallinnan tunne -testiä, psykologisten perustarpeiden tyydyttyminen työssä tai vaikkapa työpaikan motivaatioilmasto -testiä? Minä ahmin kaikki testiosion testit kertaistumalta, ja sain arvokasta palautetta itsestäni ja suhtautumisestani.

Tämä kirja on opettajan oman mielenhallinnan ja stressinsäätelyn sekä itsetuntemuksen työkalu. Toki se on pullollaan vinkkejä, joita voi opetusryhmällekin teettää, kuten hauskoja keskittymistestejä (kokeilin 6. luokallani) sekä rentoutumisharjoitteita, mutta ennen kaikkea tämä on oman hyvinvoinnin tueksi. Minua houkuttikin ruveta täyttämään seuraavaksi rentousharjoittelun seurantalomaketta, jotta alkaisin todella kokeilla kirjan lukuisia harjoitteita, ja huomaisin harjoittelun muuttuvan säännölliseksi, kun harjoituksia ’pitäisi’ kirjata ylös. Säännöllisyyshän olisi etujen saavuttamiseksi tärkeintä.

Kirja tarjoaa mittavan paketin rentousharjoitteita, kuten aktiivinen taukorentoutus, hengitysrentoutus ja mielikuvarentoutus. Se antaa myös linkin äänitteisiin, jolloin esitellyt harjoitteet voi tehdä kotona ohjattuina. Lisäkiitos tästä mahdollisuudesta!

Loppuosassa esitellään myös mielen rauhoittamiskeinojen ja ajatusten kontrolloinnin avulla lisääntyvää keskittymiskyvyn vahvistamista ja annetaan lukuisia harjoite-esimerkkejä näiden tärkeiden mielen hyvinvoinnin taitojen kehittämiseen. Rentous ja kyky rauhoittaa itsensä on siis myös väline, jonka avulla pääsemme parempiin suorituksiin.

Juuri tätä kirja korostaa; mielen hyvinvointia voi harjoittaa siinä missä muitakin taitoja. Kirjoittajan tausta liikuntapedagogiikan professorina sekä liikunnan ja hyvinvoinnin dosenttina näkyy läpi kirjan vertauksina urheilumaailmaan ja esim. optimaaliseen suoritukseen valmistautumisessa käytettäviin mielenhallintatekniikoihin. Oppi on helposti sovellettavissa lukijan oman elämän jännittäviin tilanteisin, esim. vanhempainillan pitämiseen, haastavaan vuorovaikutustilanteeseen valmistautumiseen tai muuhun hetkeen, jossa toimitaan epämukavuusalueella ja pyritään sietämään olotila ja selviytymään tilanteesta itselle mielekkäällä tavalla.

Kirjan alussa esitellään viisi avainta psyykkiseen vahvuuteen. Nämä ovat itseluottamus, motivaatio, vireystila, rentous ja keskittyneisyys. Seuraavassa osassa keskitytään näiden taitojen tunnistamiseen ja harjoitteluun monipuolisin esimerkein. Ihmisten menestystä eri aloilla selittävät monet psyykkisen säätelyn taidot, ja nämä kaikki ovat kehitettäviä ominaisuuksia. Negatiivisten ajatusten kehä pyritään muuttamaan positiiviseksi ja lisäämään uskallusta olla oma itsensä, omat temperamenttipiirteensä tunnistaen ja omista persoonallisuuden piirteistään luopumatta.

Anna Ahonen
Bilingual Teacher/
Kilonpuisto School


Tilaa Psyykkinen vahvuus -kirja

Takaisin kirjablogi -listaukseen>>

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.