Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Toiminnallinen lautapeli hyväntuulisiin hetkiin


Hyväntuulisen Pomenia-sarjan ilmestyttyä kiinnostuin heti Pomenia Satuseikkailu-lautapelistä. Peli johdattaa sadun ja mielikuvituksen maailmaan ja antaa luvan heittäytyä. Lautapeli perustuu Petronella Grahnin luomaan Pomenian satumaailmaan. Peli on piristävä uutuus, sillä se opettaa lapsille uusia tärkeitä taitoja, kuten tunne- ja rauhoittumistaitoja, joita taikavoimiksikin kutsutaan.

Pelissä on ideana liikkua pelilaudalla ja etsiä taikaesineitä vähän samaan tyyliin kuin Afrikan tähdessä. Taikaesineiden lisäksi pelilaudalta paljastuu tempputehtäviä, jotka luetaan tehtäväkorteista. Kun kaikki taikaesineet on löydetty, kiidetään pelastamaan Ruttu-keiju häkistä. Säännöt ovat yksinkertaiset ja ne omaksuu nopeasti.

Pomenia-lautapelissä on kaksi peliä samassa paketissa. Pelilaudan toisella puolella on päivä- ja toisella yöpeli. Tehtävät pelissä vaihtelevat yön ja päivän mukaan ja ne ovat tehtäväkorttien eri puolilla. Päiväpelissä tehtävät ovat vireystilaa nostavia ja yöpelissä vireystilaa laskevia. Pelilaudan puolen voi hyvin valita vuorokauden ajan tai tavoitteen mukaan. Yöpelin luvataan olevan hieman helpompi kuin päiväversion.

Tehtävät innostavat ja tuovat hymyn sekä lasten että aikuisten kasvoille. Ne luovat hyvää yhteishenkeä, kun mukava hetki jaetaan yhdessä muiden kanssa. Tehtävät ovat toiminnallisia. Niissä eläydytään sadun hahmoihin, mietitään ja havainnoidaan tunteita, liikutaan, harjoitellaan rauhoittumista ja tietoista läsnäoloa sekä mietitään vahvuuksia.

Peli vaatii lapsenmieltä ja kykyä heittäytyä, joten ihan kaikille lapsille se ei sovi. Suositusikä on yli 4-vuotiaat, ja peli sopii oivasti vielä alaluokille. Pelissä on 7 hahmoa, joten peliä voi pelata esimerkiksi pienryhmässä. Kaksi pelaajaa on kuitenkin jo riittävästi. Tehtäväkorttien lukeminen vaatii lukutaitoa, joten pelissä pitää olla mukana ainakin yksi, joka osaa lukea.

Pelilaudan mukana tuli pieni esite Pomenian maailmasta. Esittelin siitä lapsille pelihahmot. Suurimman ilon ja ymmärryksen pelistä saa kuitenkin irti, kun hankkii sen rinnalle Pomenian satukirjan. Pomenia - taikamaailman suuri seikkailu -teoksessa kerrotaan tarina pelin takana. Kun sen lukee lapsille, ymmärtävät he peliä ja sen hahmoja sekä tehtäviä paremmin. Mikäli peliä ei halua tai ehdi jostain syystä pelata lautapelinä, voi tehtäväkortteja varmasti käyttää myös yksinään. Hauska idea voisi olla vaikkapa satukirjan lukeminen, ja sen lomassa tehtäväkorttien tekeminen.

Kirjoittaja:
Vilma-Riikka Tiittanen
erityisluokanopettaja

TUTUSTU LISÄÄ.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.