Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Vähemmän kaikkea, enemmän kaikkeaMaaretta Tukiaisen teokset kuten vaikkapa Hyvän mielen taidot ovat tarjonneet iloa, ajateltavaa ja tehtäviä. Uutukainen Tärkeintä tänään — Näin saat vähemmällä enemmän ei tee poikkeusta; helppolukuista kirjaa on mukava lukea.

Teoksen työkirja, Tukiaisen yhdessä graafinen suunnittelija Sonja Eidin kanssa laatima Tänään tarjoaa mahdollisuuden teoksen esiin nostamien asioiden tarkastelemiseen omassa elämässä. Varsinainen teos toimii työkirjan taustoittajana ja syventäjänä, mutta oman johdantonsa, menetelmäesittelynsä ja käyttöohjeidensa ansiosta Tänään-teosta on mahdollista hyödyntää myös irrallaan emoteoksestaan.

Kaikkea on nykyään paljon ja liikaa, ja olemme uhassa hukkua paitsi materiaan myös mediasisältöihin, elämyksiin ja ajatuksiin. ”Less is more” on tutuksi tullut slogan, ja käsitteet downsiftaus, slow life, hidastaminen ja degrowth näkyvät säännöllisesti eri yhteyksissä. Konmarittaminen on nykyään lähestulkoon kansalaistaito, ja mediasisältöjen rajoittaminen tai digipaasto ovat osa monen ihmisen elämää. Tukiainen pohtii teoksessaan, mistä kohtuullistamisen, minimalismin ja hidastamisen tarpeessa saattaa länsimaisessa kulttuurissa olla kyse sekä esittää oman toimintamallinsa minimalismin soveltamiseksi omaan elämään tai jollekin sen osa-alueelle. Tukiainen uskoo minimalismin voimaan merkityksellisen elämän luomisessa: merkitys syntyy, kun täyttää elämänsä sillä, millä on eniten merkitystä. Se edellyttää myös joistain asioista luopumista tai yksinkertaistamista muilla tavoin.

Minimalismi tulee valotetuksi kuvataiteen ja arkkitehtuurin esimerkein. Tarkastelukulma lienee harkittu: Tukiaisella on opiskelu- ja työtausta paitsi kasvatustieteen ja valmennuksen myös muotoilun puolella. Kaiken kaikkiaan Tukiaisen kirjailijanääni on teoksessa vahvasti läsnä; hän havainnollistaa monia asioita oman elämänsä esimerkkien kautta. Toimintamalli yksinkertaistamiseksi koostuu kymmenestä erilaisesta toiminnosta, joista jokainen käydään yksitellen ja esimerkkien kautta läpi.

Teoksessa on luonteva pohtiva tunnelma. Pohtimaan houkuttelevia kysymyksiä esitetään paljon. Se on teoksen parasta antia. Paikka paikoin teoksen rakenne on kuitenkin hieman sekava, ja taitto tuntuu liioitellun väljältä. Jo ilmaistun toistoa on jonkin verran, ja teos pärjäisi hyvin ilman ajattelijoilta kuten Seneca napattuja siteerauksiakin. Siteerausten hyödyntäminen etenkin self help -kirjallisuudessa on paljon käytetty ja siksi kulutetulta tuntuva keino. Harmoniset valokuvat tekevät teoksesta visuaalisesti onnistuneen. Yksinkertaistamista tarkastellaan kolmen kuvakoon kautta: elämä, viikko ja päivä. Tämä kolmiyhteys on saatu vangittua myös teosparin kansikuviin ja näkyy muillakin tavoin luontevasti molemmissa teoksissa.

Kirjoittaja:
Katariina Knuutinen
äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Järvenpään Yhteiskoulu


TILAA TÄRKEINTÄ TÄNÄÄN.
TILAA TÄNÄÄN-TYÖKALU.
TILAA MOLEMMAT.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.