Tärkein kirja aggressiivisten lasten kanssa toimivalle
Monia opettajia ja vanhempia varmasti mietityttää mitä tehdä, kun he kohtaavat lasten ja nuorten aggressiivista käytöstä. Neuropsykiatrisista oireista, tunteiden säätelyn vaikeuksista ja käytöshäiriöstä kyllä löytyy tietoa, mutta itse ainakin olen kaivannut suoraa, tarkkaa ja käytännön tietoa aggressiosta ja miten sen kanssa tulee toimia. Lastenpsykiatri Riikka Riihonen ja lasten- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Minna Koskinen vastaavat tähän tarpeeseen teoksellaan Kuinka kiukku kesytetään? Lasten aggressiokasvatus. Kirja on erinomainen uutuus, sillä on paljon lapsia, joilla aggressiivinen käytös poikkeaa normaalista. Tämä kirja pureutuu nimenomaan näihin lapsiin.
Ensinnäkin kirjassa on huomionarvoista se, että se perustuu kirjoittajien kliiniseen työhön lääkäreinä, sekä kognitiiviseen psykoterapiaan ja käyttäytymisterapiaan. Itse ainakin olen opettajana kaivannut juuri terveydenhuolto- tai terapia-alan ammattilaisten näkökulmaa lasten vihanhallintaan, ja en usko, että kirja olisi ollut yhtä hyödyllinen esimerkiksi opettajien kirjoittamana. Kirjassa ei kuitenkaan selosteta faktaa, tieteellisiä lähteitä ja esimerkiksi aivotoimintaa tarkasti ja puuduttavasti, vaan juuri riittävästi ja sopivalla käytännön tasolla. Käytännön ja teorian limittyminen on tämän kirjan paras puoli.
Teos etenee asiasta toiseen syventäen aihetta koko ajan. Teoria ja käytäntö ovat tasapainossa, niin, että ne kietoutuvat toisiinsa luontevasti. Kirjassa käsitellään ensin aggressiota yleisesti. Tämän jälkeen käsitellään tunnesäätelytaitoja ja niiden kehitystä, sekä lapsen tunnesäätelyn tukemista. Tämän jälkeen kerrotaan aggressiiviseen käytökseen liittyvistä tekijöistä ja vihanhallintataitojen edistämisestä. Myös vakavia väkivalta- ja uhkatilanteita ja kiinnipitoja käsitellään, sekä aikuisten asenteita, tunteita ja yhteistyön merkitystä.
Kirjassa on tietoa aivan valtavasti. Kaikki tämä tieto sidotaan käytäntöön esimerkein ja vinkein. Käytännön vinkkejä on niin paljon, että kaikkea ei voi millään muistaa ja ottaa kerralla käyttöön. Vinkkejä on niin paljon, että kaikille varmasti löytyy jotakin uutta, mitä kokeilla.
Ainoa huono puoli kirjassa oli se, että kirja ilmestyi vasta tänä vuonna, sillä olisin tarvinnut sitä jo kauan sitten. Onnekseni huomasin kirjaa lukiessa, että olin kehittänyt työssäni oikeanlaisia käytänteitä lasten vihanhallintataitojen tukemiseen. Olisin kuitenkin selvinnyt paljon helpommalla, jos tämä tietopaketti olisi ollut olemassa jo aikaisemmin.
Älä siis epäröi ja paini turhaan samojen ongelmien kanssa kuin minä, vaan hanki tämä kirja, mikäli työssä tai kotona toimit sellaisten lasten kanssa, jotka ovat aggressiivisia ja tarvitsevat tukea vihanhallintaan. Tämä on loistava kirja, jonka pariin aion palata niin monta kertaa, että olen varmasti sisäistänyt kaiken, mitä siinä sanotaan. Ainakin omassa työssäni tämä tulee kuulumaan tärkeimpien kirjojen joukkoon. Osittain samoilta tekijöiltä julkaistu Aada ja kiukkuleijona - tunnesatukirja on tämän kirjan kylkeen erinomainen käytännön lisä pienemmille lapsille.
Kirjoittaja:
Vilma-Riikka Tiittanen
erityisluokanopettaja
TUTUSTU LISÄÄ.