Maksutavoissa on rajoituksia 20.12.-31.12 välisenä aikana verokantamuutosten vuoksi.
Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.


 


Vinkkejä ja harjoituksia toimivaan vuorovaikutukseen




Kun ihmisten välinen vuorovaikutus ei toimi, oikein mikään ihmisten välillä ei toimi. On melkoisen mahdotonta työskennellä onnistuneesti yhdessä, jos vuorovaikutussuhteessa kompastellaan. Vuorovaikutuksesta on monenlaisia kansanviisauttakin: "Kuin puhuisi kuuloille korville", "Puhuminen on hopeaa, kuunteleminen kultaa" ja "Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten". Erilaiset vuorovaikutukseen liittyvät käsitykset ovat myös herkästi tiukassa mielissämme: jonkun henkilön kanssa kemiat eivät yksinkertaisesti kohtaa ja vuorovaikutustaidot karttuvat jokaiselle aivan itsestään ilman että niitä tarvitsee mitenkään erikseen harjoitella.

Arki on täynnä vuorovaikutustilanteita ja oikeastaan kaikki ihmisten yhteinen toiminta rakentuu vuorovaikutukselle. Tätä kautta nykyään vuorovaikutustaitoja arvostetaankin laajasti. Tämä näkyy mm. eri toimialojen työpaikkailmoituksissa ja henkilöstöstrategioissa sekä oppilaitosten opetussuunnitelmissa ja stipendiperusteissa. Toimiva vuorovaikutus -teoksen kirjoittajien Markus Talvion ja Ulla Klemolan mukaan vuorovaikutustaitoja tarvitaan alalla kuin alalla, koska työtä tehdään lähes aina yhdessä toisten kanssa. Vuorovaikutustaitojen opiskelua pitäisi kirjoittajien mukaan järjestää kaikille alasta riippumatta.

Talvion ja Klemolan teoksen kunkin kappaleen alussa on napakoita alustuskysymyksiä, jotka johdattelevat tarkastelemaan kappaleessa käsiteltäviä teemoja. Tieto-osuuksien välissä on minä- ja hän-muotoisia tapausesimerkkejä; elävän elämän yksittäisesimerkkien kautta tietopuolisesti esitellyt ja käsitellyt aiheet saavat juurevuutta ja konkretiaa. Käytännöllisyys onkin teoksen parasta antia. Teoksesta löytää mm. seikkaperäiset ohjeet aktiiviseen kuunteluun sekä tehtäviä esimerkiksi minäviestinnän havainnointiin ja harjoitteluun ja omien ihmissuhteiden vuorovaikutuksen tarkasteluun.

Teoksen lopussa on liiteluettelo teoksessa hyödynnetystä ja/tai saman aihepiirin kirjallisuudesta. Lopusta löytyvät myös kurssikuvaukset Thomas Gordonin erilaisista vuorovaikutuskursseista ja -koulutuksista; teoksen kirjoittajat, jotka esitellään teoksen lopussa, ovat pitkäaikaisia Gordonin ohjelmien kouluttajia.

Teoksen raikkaanpunaiset kannet herättävät huomion, kieliasu on hyvä ja visuaalinen kokonaisilme toimiva. Vuorovaikutuksessa keskeisiä käsitteitä kuten mm. minätietoisuus, itsensä johtaminen ja minäviesti käydään teoksessa kerronnan lomassa läpi, ja kokonaisuutta on sujuva lukea ja siitä saattaa tarttua mieleen jokunen uusi vuorovaikutuksen käsitekin.

Katariina Knuutinen
äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Järvenpään Yhteiskoulu

Tilaa Toimiva vuorovaikutus -kirja

Takaisin kirjablogi -listaukseen

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.