Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Konkreettisia ja monipuolisia työkaluja tunnekasvatukseen 

 
Tunnekasvatuksen arvo on nostettu pinnalle ja on varmasti jokaisen opettajan tiedossa. Aiheeseen liittyen on julkaistu useita teoksia ja työkaluja opettajalle. Tunnehetket tarjoaa yhden kattavan kahdesta teoksesta koostuvan materiaalipankin, josta riittää ammennettavaa pitkäksi aikaa. 
 
Tunnehetket-sarjaan kuuluu kovakantinen pääteos ja sitä tukeva tehtäväkirja. Jo pääteoksen otsikko muistuttaa tunteiden merkityksestä: ilman tunteitasi et olisi sinä. Teos esittelee 42 eri tunnetta. Yhdestä tunteesta edetään toiseen, mikä muistuttaa hyvin siitä, että tunteet ovat usein sidoksissa toisiinsa. Jokainen tunne esitellään konkreettisten esimerkkien kautta, mikä auttaa lapsia ymmärtämään ja tunnistamaan niitä. Jokaiseen tunteeseen liittyy myös jokin kysymys, kuten “Onko toisten seurassa mahdollista kokea yksinäisyyttä?”, ja näihin vastataan ja saatetaan tarjota ratkaisuehdotuksia. Jotkut tunteet, kuten euforia, ovat aika vaikeita käsittää, joten on hyvä, että teos lähestyy niitä konkretian kautta. 
 
Jokaisen tunteen esittelevän lyhyen tekstipätkän viereisellä sivulla on kuva, jolla yritetään kuvata tunnetta. Teoksen tekemiseen on osallistunut useita taiteilijoita, joten kuvat ovat todella erilaisia. Osa kuvista on ehkä enemmän aikuisia miellyttäviä, mutta onneksi moninaisuus tarjoaa lapsiinkin vetoavia kuvia. 
 
Voisin hyvin kuvitella käyttäväni Tunnehetket-teosta esimerkiksi luokan aamupiirissä, joka päivä uuteen tunteeseen tutustuen. Jokainen tunne on kuin pieni aamupala, joka tarjoaa pientä pohdintaa ja virittää päivään. Teosta voisi käyttää myös esimerkiksi keskustelemalla yhdestä tunteesta joka viikko, tai poimimalla luokassa esiin nousevia tunteita teoksesta yksi kerrallaan käsiteltäväksi. Parhaan hyödyn teoksesta saa kuitenkin irti käyttämällä tehtäväkirjaa sen tukena.  
 
Tehtäväkirja sisältää kopioitavia tehtäviä. Jokaisesta tunteesta tehtäviä on kolmesta viiteen sivua, eli runsaasti. Tehtävät syventävät tunteista luettuja tekstejä, ja vievät analyysiä syvemmälle. Tehtävät ovat hyvin käyttökelpoisia ja myöskin käytännöllisiä, mistä nämä kaksi kirjaa saavat ehdottomasti plussaa. 
 
Tehtävät tukevat lasten itsetuntemusta ja mielikuvitusta, ja yllättävää kyllä, hyvin paljon myös suomen kieltä. Tehtävissä pitää miettiä muun muassa vastakohtia, synonyymejä, täydentää lauseita, vertailla, sanoittaa ajatuksia tai taivuttaa sanoja. Osa tehtävistä on tämän takia aika vaikeita eivätkä sovi kaikenikäisille. Kirja tarjoaakin työkaluja eri ikäisten opetukseen ja sieltä voi poimia omalle lapsiryhmälleen sopivia tehtäviä. Pienten oppilaiden kanssa tehtäviä voi pohtia vaikkapa suullisesti yhdessä, kun taas isommat oppilaat tai nuoret voivat tehdä niitä itsenäisesti.  
 
Tehtäväkirjaa on vaikea käyttää ilman pääteosta, sillä osassa tehtävistä analysoidaan pääteoksen tekstiä tai kuvia. Kannattaa siis hankkia molemmat, jos tunnehetkien lisääminen opetukseen kiinnostaa! 
 
Kirjoittaja:
Vilma-Riikka Tiittanen 
työuraansa aloitteleva erityis- ja luokanopettaja 

Tunnehetket — Ilman tunteitasi et olisi sinä
Tunnehetket — Tehtäviä tunnetaitokasvatukseen
Tilaa pakettina

Takaisin kirjablogi -listaukseen
 

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.