Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Erilaiset tunnekortit


Olen keräillyt erilaisia tunnekasvatusmateriaaleja, ja nyt julkaistiin mahtava uutuus nimeltä Pomenia Tunneseikkailukortit. Nämä ovat erinomainen lisä tavallisten tunnekorttien rinnalle. Tunnekorteissa yleensä kuvataan jotakin tunnetta kuvan avulla. Plussaa on, jos kortissa on vielä tunteen nimi ja selitetään hieman sen taustaa. Tunneseikkailukortit vievät tunnekortit kuitenkin seuraavalle tasolle, eli keskustelun tasolta kokemuksen maailmaan ja toiminnan tasolle.

Paketissa on 30 korttia, 24 luovaan tunnetyöskentelyyn ja 6 rauhoittumiseen. Kortin toisella puolella on Petronella Grahnin upea kuvitus, jossa kuvataan jokin tilanne Pomenian maailmasta. Korttien tipahtaessa postiluukusta kuvia piti ihastella heti.

Kortin toisella puolella on kuvaan liittyvä pieni tarina. Tämän alapuolella on muutama alustava kysymys aiheeseen ja sitten toiminnallinen tehtävä. Tehtävissä esimerkiksi eläydytään johonkin tunteeseen liikkumalla sen mukaisesti, leikitään supersankaria, liikutaan, askarrellaan ja piirretään. Tehtävissä vahvistetaan tunne-kehoyhteyttä, itsetuntoa ja mielikuvitusta. Tehtävät sopivat varmaan parhaiten päiväkotiin, esikouluun ja alaluokille. Isompien oppilaiden voi olla vaikea heittäytyä tehtäviin mukaan.

Suurimman ilon tunneseikkailukorteista saa irti, kun hankkii korttien rinnalle Pomenia - Taikamaailman suuri seikkailu -satukirjan. Sadussa pääsee sisään Pomenian taikamaailmaan, johon tunneseikkailukorttien tekstit liittyvät, ja jonka hahmoja korteissa seikkailee. Tarinapätkät eivät avautuneet minulle kokonaan, kun tutustuin niihin ensimmäistä kertaa, joten koin sadun lukemisen hyödylliseksi. Kieli Pomenia-sarjassa on hyvin värikästä, mikä saattaa rikastaa hyvin suomea osaavien oppilaiden kieltä ja rikastaa heidän mielikuvitustaan. Toisaalta suomea toisena kielenä puhuvat oppilaat saattavat tarvita hieman apua tekstien ymmärtämiseen, ja Taikamaailman suuri seikkailu ei välttämättä heti avaudu heille.

Nämä tunneseikkailukortit syventävät tunnetaitojen osaamista, joten suosittelen niiden hankkimista. Kortit voi yhdistää muihin materiaaleihin. Jos haluaa sukeltaa kunnolla Pomenian maailmaan, tilaa tunneseikkailukorttien lisäksi satukirjat ja satuseikkailu-lautapelin. Jos taas haluaa käyttää kortteja lisämateriaalina, voi niitä käyttää joidenkin muiden tunnekorttien rinnalla. Ns. tavallisista tunnekorteista voi esimerkiksi ottaa tunnekortin “pelästynyt” ja sitten samasta aiheesta tunneseikkailukortin, jossa on lentopelkoinen kissa. Sitten mietitään missä pelko tuntuu, piirretään pelästynyt noita ja kissa, ja mietitään miten pelon kanssa voi selvitä. Käyttömahdollisuuksia on monia.

Kirjoittaja:
Vilma-Riikka Tiittanen
erityisluokanopettaja

TUTUSTU LISÄÄ.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.