Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Kerrassaan ihanat ja helppokäyttöiset Tunneseikkailukortit tunnetaitojen käsittelyyn


Näin erityisopettajana olen huomannut, että tunnetaitojen opettamista lapsille ei voi liiaksi korostaa. Minusta on myös ihana nähdä, miten jatkuvasti ilmestyy lisää uusia materiaaleja tunnetaitojen opettamiseen. Toisaalta kiireinen arki voi johtaa siihen, että näitä uusia materiaaleja ei saada niiden hienoudesta ja toimivuudesta huolimatta käyttöön asti, vaikka opettaja kovasti näin haluaisi. Näiden syiden vuoksi olen todella iloinen, että nykyään on olemassa Petronella Grahn ja Heli Mäkelän Tunneseikkailukorttien kaltaisia materiaaleja, mitkä ovat helppo ja nopea napata käyttöön tunnetaitojen opettamisen välineeksi eikä niiden käyttö vaadi opettajalta hirveästi aikaa tai valmisteluja.

Tunneseikkailukorttipaketti kulkee helposti mukana sen pienen koon ansiosta, ja kortit pysyvät näppärän paketin sisällä hyvin tallessa. Pomenian kortit ovat hyvin visuaalisia, ihanan värikkäitä ja monipuolisia kuvitukseltaan. Pelkästään korttien katseluja ja niistä keskustelu riittäisi yhdeksi niiden käyttötavaksi. Puhumattakaan korttien muustakin monikäyttöisyydestä opiskelua ajatellen. Voisin kuvitella käyttäväni kortteja oppilaiden kanssa esimerkiksi tarinan kirjoittamisen apuvälineenä.

Jokainen kortti on suunniteltu käsittelemään tunnetta, johon kortissa oleva kuvakin liittyy. Korttien kääntöpuolella on tunteeseen liittyvä tarina, joka virittää tunnelmaan. Tarinan lisäksi jokaisessa kortissa on tehtävä, jonka avulla käsitellään kyseistä tunnetta. Lisäksi lapsi pääsee tehtävän avulla kertomaan omista kokemuksistaan tunteeseen liittyen. Korttien tehtäviä on kahdenlaisia; luovan tunnetyöskentelyn ja rauhoittumisen kortteja. Luovan työskentelyn tehtävät voivat olla esimerkiksi kädellä tehtäviä taitoja, jonkun hahmon esittämistä tai erilaistan liikkeiden tekemistä. Harjoitukset eivät vaadi erikoisia välineitä vaan ihan perus askartelu- ja musiikkivälineet riittävät tehtävien suorittamiseen. Rauhoittumistehtävät ovat erilaisia rentoutumis- ja hengitysharjoituksia. Tehtävien lisäksi korteissa on vinkkejä ja apukysymyksiä, miten teeman käsittelyä voi vielä jatkaa. Jokainen tehtävä on sellainen, että sen voisi teettää kokonaiselle luokalle tai tehdä vain yhden lapsen kanssa kahdestaan.

Minä tykästyin Pomenian Tunneseikkailukorttimateriaaliin heti juuri niiden helppokäyttöisyyden ja monipuolisuuden vuoksi. Minusta tuntuu, että näihin kortteihin on saatu mahdutettua paljon hyvää pieneen tilaan. Tulen varmasti käyttämään kortteja osana tunnetaitojen käsittelyä ja voin lämpimästi suositella kortteja myös muille opettajille.

Kirjoittaja:
Katariina Pohjoisaho
Laaja-alainen erityisopettaja

TUTUSTU LISÄÄ.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.