Mikäli odotamme itseltämme koko ajan maksimisuoritusta tai ainakin todella hyvää, meillä on erinomaiset mahdollisuudet pettyä itseemme jopa päivittäin. Säntäily, sinkoilu ja touhotuksella itsensä tärkeäksi tekeminen eivät auta kuin polttamaan hermoja. Jokaisella meillä on rajallinen määrä puhtia käytettävänä, ja sen enempää sitä ei ole. Ihminen ei ole kone. Kone on kone.
Tämä ei ole sankaritarina. Tämä on esimerkki siitä, kuinka älyttömässä ajassa elämme. Menestys- ja sykkimispuhetta on viljelty niin paljon, etteivät ihmiset ymmärrä pysähtyä lepäämään edes silloin, kun kroppa ja mieli huutavat lepoa. Tehosta, tehosta, näin teet tehokkaammin, pinnistä, pinnistä, kehitä itseäsi ja tehosta.
Miksi me kurotamme voimavarojemme ulottumattomiin? Miksi vaadimme itseltämme niin paljon? Miten sitten pitäisi olla, jos ei koko ajan aivan tosissaan juoksemassa kohti loppuun palamista?
Ruoskittu ihminen on voimaton, kipeä ja lannistettu. Sitäkö oikeasti haluamme itsellemme? Vertailemme itseämme toisiin ja yritämme muuttua koko ajan paremmaksi versioksi — oman jaksamisen varjolla.
Röyhkeyskoulu-kirjassa Jenni Janakka opetti tunnistamaan omaa osaamista ja tuomaan sitä esille. Empatiakoulussa pysähdytään näkemään omat rajat ja kunnioittamaan niitä. Kirjan avulla lukija pääsee kääntämään armollisen ja lempeän katseensa itseensä.
Tämä kirja koostuu kolmesta osasta. Ensin kartoitetaan lähtötilanne. Mitä on empatia? Miksi empatia eikä vaikka itsemyötätunto? Miten meille on rakentunut käsitys hyvästä ja pahasta?
Toisessa osassa kartoitetaan maailmaa. Mikä kaikki meitä romuttaa? Mikä on muuttunut parin viime vuosikymmenen aikana? Mitä on tapahtunut arjelle, työlle ja vaatimuksille?
Kolmannessa osuudessa käydään läpi työkaluja. Mitkä asiat tuovat rauhaa suorittamiseen? Kuinka olla itselleen armollinen eikä vain hokea, että pitäisi olla armollisempi itselle?
Läpi kirjan olkapäälläsi nököttää lempeä lämpö nimeltään empatia.
"Me jokainen olemme täällä vain yhden elämän ajan. Se yksistään on niin arvokas asia, että aina voi valita empaattisemman tien."
Jenni Janakka
Jenni Janakka on kirjailija ja puhetaiteilija, joka ihmettelee ihmistä ja elämää, kansantajuistaa tiedettä ja tarinoi arjesta. Röyhkeyskoulun kanssa Janakka on kiertänyt Suomea vuodesta 2017 lähtien lukuisissa tilaisuuksissa ja yrityksissä. Janakka tunnetaan myös Himocast-podcastista, joka on auttanut suomalaisia sanoittamaan seksielämää ja seksuaalisuutta käsitteleviä asioita. Lisäksi hän on käsikirjoittanut ja ohjannut suosittua tv-ohjelmaa Hyvät ja huonot uutiset.