Vastaamme useimmiten automaattisesti toisen hymyyn ja tiedämme, miten ilo ja innostus voivat tarttua ja vahvistua nopeasti ihmisten välillä. Toisaalta voimme saada tartunnan myös kiireisestä ja stressaantuneesta ympäristöstä ja kokea nahoissamme muiden pelkoa, ärtymystä tai muita raskaita tuntemuksia.
Miksi tunteet tarttuvat? Kuinka voi oppia tunnistamaan tilanteita, joissa tunteet tarttuvat? Entä mitä keinoja on vaikuttaa siihen, millaisia tunnetartuntoja itse jätämme, ja miten voimme vaikuttaa muilta tuleviin haitallisiin tunnetartuntoihin?
Tunnetartuntaa tapahtuu ihmisten välillä päivittäin — toivoimme sitä tai emme. Oman kehon tuottamaa tunnetietoa on mahdollista oppia kuuntelemaan ja säätelemään, ja näiden taitojen kartuttaminen on mahdollista ihan jokaiselle.
Tunnetartunnan ilmiö koskee meitä jokaista. Kirja sai pohtimaan levotonta aikaamme. Olisiko niin, että nykyinen keskittymiskyvyttömyytemme on itse asiassa ylivirittymistä? Voisiko koulujen työrauhaongelmiin puuttua ennemminkin ylivirittymistä vähentämällä kuin kuria lisäämällä? Kirja käsittelee paljon terapeutin työtä, mutta sopii myös muille ammattiryhmille. Kirjassa on ideoita myös koulupsykologeille. Kliinikon kirjoittama kirja antaa konkreettisia keinoja säädellä tunteita ja päästä kuormittavista tilanteista eteenpäin.
Psykologilehti
Kirjan luettuasi tiedät, millä kaikilla tavoilla tunnetartunnat voivat vaikuttaa elämääsi. Opit myös mielen hyvinvointisi kannalta monia tärkeitä asioita:
— Mitä tunnetartunnat tarkoittavat?
— Miksi ja miten tunnetartuntoja tapahtuu ihmisten välillä?
— Miten voi oppia tunnistamaan, milloin tunnetartunta tapahtuu? Mitä kehossa tapahtuu tunnetartunnan aikana?
— Miten empatia liittyy tunnetartuntaan?
— Mitä on hyvä tietää tunnetartunnoista, jos on vahvasti empaattinen tai tunneherkkä ihminen?
— Millaisia hyödyllisiä ja haitallisia vaikutuksia tunnetartunnat voivat tuottaa?
— Miksi osa tunnetartunnoista voi jättää meihin lähtemättömän jäljen?
— Mitä jokaisen johtajan ja esihenkilön on hyvä tietää tunnetartunnoista?
— Miten tunnetartunnat voivat näkyä työyhteisöissä?
— Miten auttamisen ammattilaisten on tärkeää huomioida työssään tunnetartuntojen haitallisia vaikutuksia?
— Miten tunnetartuntoihin voi itse vaikuttaa? Miten voi vaikuttaa siihen, millaisia tunnetartuntoja itse jättää muihin eri tilanteissa?
— Millaisia keinoja on vaikuttaa siihen, miten toisilta tulevia tunnetartuntoja ottaa vastaan?
— Mitä silloin on tehtävissä, kun tunnistaa juuri saaneensa kuormittavan tunnetartunnan toiselta ihmiseltä?
Anna Peltola (PsM) on työterveyspsykologi ja psykoterapeutti. Hänen työssään empatia ja tunnetartunnat toimivat tärkeinä työvälineinä. Annan mielestä voimaannuttavat, vastavuoroiset tunnetartunnat ihmisten välillä voivat olla elämän parasta antia. Toisaalta hän on oppinut olemaan valppaana tunnetartunnan kuormittavien puolien kanssa.
Katso Tunnetartunta-webinaari: