Onko kuorsaaminen vaarallista? Voiko uniapneasta parantua?
Jos heräilet öisin, torkahtelet päivisin ja olet jatkuvasti väsynyt tai ärtynyt, saatat kärsiä äänekkään kuorsaajan taudista tai uniapneasta. Moni uniapneaa poteva ei tiedä sairastavansa sitä.
Jokainen kuorsaa ainakin joskus, mutta kuorsaaminen saattaa olla myös merkki vakavasta sairaudesta. Jos kuorsaaminen on äänekästä tai katkoilevaa ja esiintyy hengityskatkoksia sekä päiväaikaista väsymystä, voi kyse olla uniapneasta. Uniapnea on sairaus, jossa uni jää pinnalliseksi ja päiväaikaisina oireina saattaa esiintyä väsymyksen lisäksi ärtyneisyyttä, päänsärkyä, nukahtelutaipumusta, muistin pätkimistä ja keskittymisvaikeuksia.
Hoitamaton keskivaikea tai vaikea uniapnea on itsenäinen sydäninfarktin riskitekijä.
Uniapnea on yleisintä 40—65-vuotiailla, vaikka siitä voivat kärsiä kaikenikäiset ihmiset, myös lapset. Hoitoa vaativaa uniapneaa sairastaa Suomessa arviolta 300 000 henkilöä, joten se voidaan jo luokitella kansantaudiksi.
Kuorsaus ja uniapnea -teos perustuu tieteen uusimpiin tutkimustuloksiin. Kirjaan on koottu tietoa näistä unihäiriöistä, niiden syistä ja oireista, diagnosoinnista, hoidosta ja omahoidosta.
Näytesivut
Professori Markku Partinen on neurologi ja hänellä on unilääketieteen erityispätevyys. Partinen on suomalaisen unilääketieteen edelläkävijä ja kansainvälisesti arvostettu asiantuntija. Hän on tutkinut ja hoitanut unihäiriöpotilaita yli 35 vuoden ajan ja on uniapnean, kuorsaustutkimuksen sekä narkolepsiatutkimuksen uranuurtaja ja kehittäjä. Partinen toimii Terveystalo Helsinki Uniklinikan lääketieteellisenä johtajana.
Anne Huutoniemion unettomuusterapeutti, joka työskentelee Terveystalo Helsinki Uniklinikalla hoitaen unihäiriöpotilaita ja kouluttaen univalmentajia. Hän on unihoitaja ja sairaanhoitaja, jolla on psykoterapeuttiset erityisvalmiudet. Hän toimii myös unettomuuden käypä hoito -työryhmässä asiantuntijajäsenenä.