Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.
Teematarinat
Klikkaa kuvaa avataksesi se suurempana
TARJOUS 34,90 €
JÄSENTARJOUS 29,90 €
Hinta voimassa 12.2.2023 asti Normaalihinta 41,90 € Normaali jäsenhinta 35,60 € Ostoskorissa 0 kpl
 • 1. painos, 2023
 • ISBN 978-952-370-334-6
 • Nidottu, 254 sivua
 • Taito-sarja
 • Tilausnumero 161486233

Ulla Maija Jutila

Teematarinat

Valmiita oppimiskokonaisuuksia eri oppiaineisiin

Teematarinoiden avulla on mahdollista opiskella melkein mitä vain — pienesti tai suuresti.

MIKÄ?

Teematarinallisessa työtavassa opettaja suunnittelee oppimiskokonaisuuden juonen ja oppilaat keksivät, luovat ja esittävät tarinan. Tarinan voi toteuttaa monin keinoin, esimerkiksi kirjoittaen, kertoen, piirtäen ja valokuvaten.

Teematarinoille tunnusomaista ovat juonellisuus ja kehys, jossa tapahtumapaikka, hahmot, dokumentointi, materiaalit ja esitykset on suunniteltu etukäteen. Kehyksen avulla säädellään työskentelyä ja oppimista. Kehys ei ole aina samanlainen, vaikka se koostuukin samoista elementeistä. Opettajalla oleva kehys on tarinan juoni, ja oppilaat tekevät siihen tarinan. Tarinan kehyksen sisällä opettaja voi tehdä omalle luokalle sopivia pedagogisia ratkaisuja esimerkiksi jonkin osan työskentelyn kestoa muuttamalla.

SISÄLTÖ:

Kirjassa on runsaasti eri oppiaineisiin ja laaja-alaiseen osaamiseen liittyviä oppimiskokonaisuuksia. Mukana on selkeät toteutusohjeet, oppilaille kopioitavat tehtäväohjeet ja muun muassa arviointi- ja korttipohjia. Kokonaisuuksia on helppo soveltaa omien tarpeiden mukaisesti, ja niistä voi poimia myös lyhyitä tehtäviä.

Kirja on jaettu viiteen jaksoon, joissa kussakin on ohjeet 4—5 teematarinan toteuttamiseen. Kukin jakso alkaa viriketekstillä, jolla voi motivoida ja innostaa oppilaita työskentelyyn. Kuhunkin teematarinaan annetaan yleiset toteutusohjeet, kehys, jossa kerrotaan kokonaisuuden etenemisvaiheet, ja oppilaiden tehtäväohjeet.

PALJON KOPIOITAVAA MATERIAALIA.

MIKSI?

Teematarinoissa oppilaat onnistuvat, koska he tarinan luojina toimivat kehyksen sisällä kekseliään vapaasti. He ovat myös aktiivisia vertaisryhmän jäseniä, jotka arvioivat ja kannustavat toisiaan. Kokemus opiskelusta omaa itseä varten näkyy asenteissa ja motivaatiossa. Oppilaan on mahdollista löytää uusia voimavaroja, rohkaistua oppijana ja vahvistaa identiteettiään ryhmän tärkeänä jäsenenä.

Opettajalla on juoni, ja oppilailla on tarina, joka on paitsi teematarina myös arvokas kertomus työskentely- ja oppimisprosessista. Innostu itse ja innosta oppilaita! Lähde teematarinalliseen työskentelyyn tutkivalla mielellä, kokeillen ja oppilaita kannatellen. Kun opettaja näin herättää kiinnostuksen ja ruokkii oppilaiden sisäistä motivaatiota, myös he innostuvat.

Innostuneiden oppilaiden sisäinen motivaatio ja yhteisöllisyys vaikuttavat kaikkeen opiskeluun ja koulutyöhön.


KENELLE?

Teematarinoita voi käyttää joustavasti eri oppiaineiden aiheiden syventämiseen sekä eheyttävään ja integroivaan opetukseen. Tehtävät sopivat alakoulun 1.—6. luokille. Myös yläkoulussa 7.—9.-luokkalaiset hyötyvät vaativimpien teematarinoiden monipuolisesta työtavasta ja ryhmässä kirjoittamisesta.


Tutustuin teematarinalliseen työtapaan lukemisen ja kirjoittamisen täydennysopintoja tehdessäni. Aloin kokeilla teematarinoita ja huomasin heti, että oppilaat innostuivat luovan kirjoittamisen hauskasta, motivoivasta työskentelystä ja siihen liittyvästä toiminnallisuudesta. Halusin tutkia, kehittää ja laajentaa teematarinoiden ideaa siten, että tätä työtapaa, oppimiskokonaisuuksia ja monialaisuutta voi käyttää laajasti kaikessa opiskelussa.

Ulla Maija Jutila on toiminut luokanopettajana, S2-opettajana, apulaisrehtorina ja oppikirjailijana. Hänellä on lähes 40 vuoden kokemus koulu- ja oppimateriaalimaailmasta.

KUVA KIRJASTA:

 • 1. painos, 2023
 • ISBN 978-952-370-334-6
 • Nidottu, 254 sivua
 • Taito-sarja
 • Tilausnumero 161486233

Auta muita tekemään ostopäätös ja arvioi tuote!

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

 • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.