Maksutavoissa on rajoituksia 20.12.-31.12 välisenä aikana verokantamuutosten vuoksi.
Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.



Uupumisesta voimaantumiseen


Uupuminen on varsin yleistä nykyään.

Ammattiryhmistä opettajat ovat uupujien kärjessä: työ on niin psyykkisesti kuin sosiaalisestikin kuormittavaa, ja aina työnteolle annetut resurssit esim. oppilasryhmien koon tai opetustilojen muodossa eivät tue opettajan hyvinvointia ja uupumisen välttämistä.

Tuskin on ketään pitkään opettajana toiminutta, joka ei jossain kohtaa uraansa koe uupumisen uhkaa tai uuvu, niin yleisestä ja arkisesta asiasta on kyse.

Uupumisesta kirjoitetaan nykyään paljon, ja tällä hetkellä eritellään mm., mikä on masennusta, mikä uupumusta ja miten ne eroavat toisistaan, vaikka usein liittyvät toisiinsa.

Liisa Uusitalo-Arolan teos Uuvuksissa — Kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin on erittäin ajankohtainen teos. Takakannessa teoksen luvataan olevan työkalupakki, johon voi tarttua, kun huomaa voimiensa olevan vähenemässä.

Teoksessa kerrotaan, miten oppii huomaamaan, milloin on aika pysähtyä tai ainakin hidastaa tahtia. Ennen viitteitä ja lähteitä teoksessa kerrotaan hyödyllisiä verkko-osoitteita ja palveluja; painettu lista näistä on melko lyhyt, mutta niiden kautta päässee hyvin eteenpäin, jos ajankohtaista on esimerkiksi saada apua unettomuuteen tai ohjeet Kelan myöntämän kuntoutusterapian hakemiseen.

Teoksen ensimmäisessä osassa käydään läpi, miten uupumus kehittyy ja mitä uupuneellaa on meneillään niin fyysisen, psyykkisen kuin sosiaalisenkin terveyden kannalta.

Teoksessa esitetään viisaasti myös kysymys, kykeneekö uupumusta täysin ymmärtämään, ellei sitä ole itse kokenut.

Toisessa osassa perehdytään uupumuksesta toipumiseen. Osassa käydään vaiheittain ja tarkasti kuusi askelta uupumisesta (takaisin) työn iloon. Aivotutkimuksen uusimmat tutkimustulokset linkitetään uupumiseen tässä osassa.

Kolmas osa on varattu oman hyvinvoinnin johtamisen teemoille. Tässä osassa on itseanalyysitehtäviä mm. kipeiden tunteiden tunnistamiseen ja oman elämän ja sen juuriarvojen kartoittamiseen.

Vaikka Uusitalo-Arolan teos ei mainitse olevansa työ- tai tehtäväkirja, sitä voi käyttää myös niin. Kirjoitustilaa on paikka paikoin niukasti, mutta sitä on kuitenkin teokseen varattu.

Järeästä ja paikka paikoin raskaastakin sisällöstä huolimatta teosta oli helppoa lukea. Teksti soljuu loogisesti eteenpäin, ja hyvä jaottelu kolmeen pääosaan ohjasi lukemista ja huomion keskittämistä. Yhteenvedot lukujen lopuissa keräävät tärkeimmät asiat tiiviisti yhteen.

Pidin myös siitä, että teoksessa otetaan kantaa siihen, että uupuminen on erittäin harvoin pelkästään yksilön asia vaan kertoo osaltaan tärkeää (hätä)viestiä nykyisestä työelämästä ja aikamme ihanteista vapaa-ajankin viettämiseen.

Paikka paikoin teoksen sinä-muotoinen kerronta vähän häiritsi, mutta teoksen kansikuva ja teoksen eri osissa hyödynnetyt piirros- ja ajatuskarttakuvat sen sijaan ovat visuaalisesti ja viestinnällisesti onnistuneita.

Kirjoittaja:
Katariina Knuutinen
äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Järvenpään Yhteiskoulu

TILAA KIRJA TÄSTÄ.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.