Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.


Valmiita materiaaleja tunnetaitojen opettamiseen


Tunnehetket — Ilman tunteitasi et olisi sinä -kirja sekä Tehtäviä tunnetaitokasvatukseen -tehtäväkirja on mainio paketti tunnetaitojen opiskeluun koulussa tai kotona.

Ilman tunteitasi et olisi sinä -kirjassa käsitellään 42 erilaista tunnetta. Jokainen tunne käsitellään lyhyesti, mutta todella lapsilähtöisesti yksinkertaisin käsittein. Tekstien avulla lapsi tai nuori pääsee helposti kiinni siihen, mistä tunteesta on kyse. Tekstien lisäksi jokainen tunne on kuvitettu. Kuvat ovat yksityiskohtaisia, mielenkiintoisia ja motivoivia. Lapset sekä nuoret saa varmasti helposti pysähtymään kuvien äärelle ja pohtimaan, miten kuvan tapahtumat liittyvät kyseisen sivun tunteeseen.

Osa kirjassa olevista tunteista ja niihin liittyvistä kuvista olivat mielestäni melko monimutkaisia ja voivat olla hankalia pienempien lasten ymmärtää. Tähän ja ylipäätään kaikkien kirjassa olevien tunteiden syvällisempään käsittelyyn avuksi on tehtäväkirja: Tehtäviä tunnetaitokasvatukseen. Tehtäväkirjassa on jokaiseen 42 tunteeseen liittyviä tehtäviä. Tehtävien avulla tutkitaan kirjassa olevia tunteita tarkemmin, jotta lapset voivat ymmärtää kuvan tarkoituksen sekä tunnistaa tunteen paremmin. Tehtäväkirjassa käsitellään kuvan tulkitsemisen lisäksi tunnetta myös lapsen tai nuoren omien kokemusten tai esimerkkitapausten avulla.

Tehtäväkirjan tehtävät ovat eri tasoisia, joten pienempien oppilaiden kanssa voi valita kaikista yksinkertaisimmat ja isompien kanssa voi tehdä kaikki tai valita ryhmälle/lapselle sopivat. Tehtäväkirjan tehtävistä osa on suunniteltu kehittämään lapsen tietoja ja mielikuvitusta ja osa taas luetunymmärtämistä. Koen tämän tehtäväkirjan mahtavaksi avuksi opettajalle, sillä siitä voi suoraan kopioida tehtäviä oppilaille.

Tehtävät ovat mielestäni motivoivia etenkin, kun lapset saavat tutkia tehtäviä tehdessään tunteeseen liittyvää kuvaa. Isommat oppilaat taas voivat motivoitua kirjassa olevista esimerkkitapauksista, joita pääsevät ratkomaan. Tehtävät voivat myös avata monenlaisia keskusteluja, mitkä osaltaan syventävät oppilaiden ymmärrystä erilaisista tunteista.

Kirjassa on myös vinkkejä, miten sitä voi käyttää eri ikäisten lasten tai nuorten kanssa. Vinkkejä löytyy sekä koti- että koulukäyttöön. Lisäksi kirjassa on neuvoja opettajalle, miten tunnetaitojen opettamisen voi tuoda helposti osaksi koulun arkea. Tulen varmasti käyttämään näitä molempia kirjoja tunnetaitojen opettamisen välineenä. Ja suosittelen ehdottomasti tilaamaan molemmat kirjat, sillä yhdessä niistä saa valmiita materiaaleja tunnetaitojen käsittelyyn.

Katariina Lausmaa
Erityisopettaja


Tunnehetket — Ilman tunteitasi et olisi sinä
Tunnehetket — Tehtäviä tunnetaitokasvatukseen
Tilaa pakettina

Takaisin kirjablogi -listaukseen

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.