Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Tietoisuusharjoituksia luokkaan


Daniel Rechtschaffenin kirja Keskittymiskykyä luokkaan — Tietoisuusharjoitusten opaskirja on laaja paketti tietoisuusharjoituksesta, sen hyödyistä ja mahdollisuuksista. Lisäksi kirja sisältää valmiita esimerkkejä tietoisuusharjoituksista, joita voi soveltaa hyvin monen ikäisiin oppilaisiin.

Tietoisuusharjoituksilla kerrotaan olevan useita positiivisia vaikutuksia, muun muassa rauhoittuminen, rentoutuminen ja itsetietoisuuden kehittäminen.

Rechtschaffen kertoo tietoisuusharjoitusten tarkoittavan muun muassa kehon tuntemusten, mielen ja tunteiden lukemisen taitoa.

Rechtshaffenin kirjassa aloitetaan ensin opettajasta itsestään, jonka jälkeen siirrytään oppilaaseen. Mielestäni nerokas ajatus. Tällä etenemistavalla opettaja saa harjoiteltua tietoisuustaitoja, jolloin hän pystyy opettamaan niitä suuremmalla asiantuntijuudella.

Kirjassa kerrotaan myös, miten laadukas tietoisuusharjoitus rakennetaan. Mitä tehdä luokkaan, mistä löytää aikaa, miten näyttää esimerkkiä ja mitä odottaa oppilailta.

Kaiken kaikkiaan kirja käsittelee monipuolisesti ja selkeästi tietoisuusharjoitusten sisällöt ja niiden toteuttamiseen liittyvät asiat, jolloin asialle täysin tuntematonkin opettaja pystyy ohjaamaan onnistuneen tietoisuusharjoituksen.

Lopussa on runsas määrä erilaisia harjoituksia jaettuna sen mukaan, mitä taitoa ne harjoittavat. Harjoitukset vaihtelevat ja niihin on annettu vinkkejä riippuen siitä, ohjaako harjoituksen alakoulu- vai yläkouluikäisille.

Yllättävää harjoituksissa oli se, että itselle tietoisuusharjoitusten pitäminen vaikuttaa ajatuksen tasolla monipuoliselta, vaativalta tehtävältä, mutta tehtävät osoittivat minun olevan väärässä.

Toki harjoitusten pito vaatii tiettyä omistautumista, mutta itse harjoitukset ovat jopa odottamattoman yksinkertaisia. Harjoituksia läpi käydessä tulee useita ahaa-hetkiä, jolloin opettajana voi huomata, miten pienillä asioilla voi olla suuria vaikutuksia.

Kirjoittaja:
Jenni Mäkinen
luokanopettaja


TILAA KIRJA TÄSTÄ.

Takaisin Open kirjablogiin

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.