Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.Tartu toimeen - Opas työskentelytaitojen opettamiseen


Omassa opetuksessamme nousee esiin opetussuunnitelmassa korostetut laaja-alaisen osaamisen taidot, jotka näkyvät jokapäiväisessä arjessa. Suunnittelemme jaksoja ja monialaisia kokonaisuuksia, joissa askel kerrallaan harjoitellaan esimerkiksi ryhmätyötaitoja, itseohjautuvuutta, tiedonhakua ja monipuolisia työtapoja. Kaiken alku on kuitenkin työskentelytaidot, joiden opettamiseen saimme lisätukea Merja Tompurin Tartu toimeen -Opas työskentelytaitojen opettamiseen -kirjasta.

Toimintaterapeutti Merja Tompuri avaa kirjassa toimeen tarttumisen taitoa, ja käy läpi yksityiskohtaisesti aloittamisen, pitkäjänteisen työskentelyn ja työn loppuun saattamisen vaiheita. Kirjassa on selkeä lomakemalli ja harjoituksia, joiden avulla ryhmän kanssa voi strukturoidusti harjoitella työskentelytaitoja, ja erilaisiin haasteisiin löytyy käytännöllisiä ideoita ja esimerkkejä erilaisista tilanteista.

Kirjassa on hyviä oivalluksia, ja toisaalta sen luettuaan saa vahvistusta sille, että jo olemassa olevat työtavat luokassa tukevat lasten työskentelytaitojen kehittymistä. Aloitamme päivät ja oppitunnit sillä, että käymme läpi tunnin tavoitteet, ykkösten kanssa usein käymme myös läpi, millaiset tehtävät tunnin aikana tullaan tekemään. Tällöin oppilaat tietävät, mitä heiltä odotamme tunnin aikana ja mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Myös uuden asian harjoittelu saattaa jännittää monia, ja siksi työskentelyn aloittaminen ei onnistu. Tätäkin käsitellään kirjassa käytännönläheisesti.

Kirjan viimeisessä luvussa käydään läpi toimen lopettamista, ja tähän olemmekin erityisesti kiinnittäneet huomiota. Käymme usein läpi, mitkä tavoitteet tehtävässä olivat ja miten ne omasta mielestä toteutuivat. Kirjassa on oma kappale kiitollisuudesta, ja tämän on sellainen tavoite, jota voisimme varmasti luokassa harjoitella kirjan apukysymysten avulla.

Kirja kuuluu ehdottomasti sellaisten teosten pariin, jotka herättävät meitä opettajia ja kasvattajia niihin haasteisiin, joita lapset päivittäin kohtaavat. Kirja avaa ajatuksia työskentelytaitojen merkitykselle, ja luulen, että meillä tämä toimii myös käsikirjana, johon varmasti palaamme työssämme.

Kirjoittajat:
luokanopettajat Heta Pentsinen ja Maiju Suomilammi

Tutustu Hetan ja Maijun Toigo Edu -blogiin tästä.


Tutustu lisää kirjaan Tartu toimeen täällä.

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.