Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Empaattinen johtaja kasvattaa pitkänäköisesti, ei pikaratkaisujen avulla

Kirjoittanut: Tiia Trogen - 18.11.2022

Lapsi tarvitsee esimerkin, jota seurata ja josta ottaa mallia. Empaattinen johtaja ohjaa rakkaudella ja empatialla. Tämä näkyy hänen puheessaan, teoissaan ja käyttäytymisessään. Empatia näkyy kuuntelemisena, kunnioituksena, lapsen näkökulman ja toiveiden huomioon ottamisena ja lapsen tarpeiden ymmärtämisenä. Empatia ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sekoittaisimme lapsen tunteet omiimme tai toimisimme lapsen toiveiden mukaan ajattelematta todellisia tarpeita. Se ei tarkoita, että emme asettaisi rajoja ja toteuttaisimme lapsen kaikki toiveet, vaan osaamme ottaa huomioon lapsen tarpeet ja toimia niiden mukaan. Empaattinen johtaja kasvattaa pitkänäköisesti, ei pikaratkaisujen avulla.

Empaattinen johtaja luottaa vaikutusvaltaan. Pakkovaltaa on, kun pakotamme lapsen eri keinoin toimimaan oman mielemme ja tahtomme mukaisesti. Vaikutusvalta taas edistää luottamuksen ja kunnioituksen kehittymistä yhteiseksi hyväksi. Lapsi omaksuu esimerkiksi arvomme sen takia, että hän kunnioittaa meitä ja näkee meidän toimivan niiden mukaan. Toisaalta ymmärrämme myös sen, että lapsi on meistä erillinen ja voi olla, että hänellä on meidän arvoistamme poikkeavia arvoja. Erilaisuus on rikkaus, ei rasite.

Me kaikki toimimme lasten johtajina. Mikä tekee sinusta hyvän johtajan? Voit pohtia johtajan taitojasi muun muassa seuraavilla kysymyksillä:

1. Tietävätkö lapset, että he voivat tulla kertomaan sinulle mitä vain?

2. Oletko suvaitsevainen ja näkyykö se myös kasvatuksessasi?

3. Voiko lapsi luottaa sinun löytävän ratkaisun?

Muista antaa malli hyvästä johtajuudesta ja toisten kunnioittavasta kohtelusta. Vaikutukset kantavat pitkälle. Tulevaisuudessa hän käyttää sinulta oppimiaan taitoja myös parisuhteessa ja omien tai muiden lasten kasvattamisessa.

Lähde:
Tiia Trogen
Positiivinen kasvatus
PS-kustannus, 2020

TILAA KIRJA TÄSTÄ JOULUTARJOUSHINNALLA 19,90 € (norm. 37 €) 24.12. asti.

Artikkelin avainsanat:

empatia, empaattinen johtaja, positiivinen kasvatus, tunnetaidot

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.