Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Tylsän hetken taitajaksi - viiden H:n harjoitus

Kirjoittanut: Henna Halmetvaara ja Matti Halmetvaara - 14.12.2022

Suurimpia esteitä elämässämme ovat usein omat hankalat tunteemme. Tylsä hetki (tai jokin muu epämiellyttävä tunne) voi hypätä eteen yllättäen kulman takaa (on kiire, tie on kapea, edessä on rollaattorin kanssa kulkeva mummu, jota et voi ohittaa) tai se voi tulla vastaan odotetusti (junamatka on pitkä ja puhelimessa jo akku lopussa).

Tällä viiden H:n menetelmällä voit ottaa tunteen voittajana vastaan. Sitä on hyvä harjoitella pienissä epämukavissa tilanteissa, joissa tunnekuohu ei ole päällä mutta joissa huomaat olosi käyvän epämukavaksi. Tylsistymisen tunne on turvallinen harjoituskaveri isompien tunteiden varalta.


Viiden H:n menetelmä:


1. Huomaa tunne. Sanoita se itsellesi, jopa ääneen, jos tilanne sen sallii. ”Nyt minulla on tylsää.” Voit tehdä muitakin havaintoja tunteeseen liittyen. ”Hermostuttaa. Tekisi mieli karjua. Tai potkaista. Tai syödä.”

2. Hyväksy. Sano itsellesi: ”Nyt on näin.” Tilanteessa on jotakin epämukavaa, mutta onko se täyskatastrofi? Mikä on pahinta, mitä tilanteesta voi seurata? Keksisitkö tilanteesta jopa jotakin hyvää?

3. Hengitä. Kokeile hengittää pari kertaa syvään. Joskus tunne saattaa olla ohikulkumatkalla, ja olo paranee jo parin hengityksen jälkeen. Jokainen hengitys, jonka otat tunteen vallassa, tekee sinut vahvemmaksi. Opit sietämään tunnetta.

4. Hoida ja hallitse. Jos olo on kestämätön, täytyy tunnetta purkaa. Se on tehtävä hallitusti. Eri tunteille on erilaisia hoitokeinoja. Tunne täytyy purkaa niin, ettei se vahingoita ketään toista. Tylsyyttä voi hoitaa esimerkiksi herättelemällä uteliaisuutta: tarkkailemalla ympäristöä, mielikuvittelemalla tai keksimällä oheistoimintaa.

5. Hurraa itsellesi. Jokainen minuutti tylsyyden kestämistä on voitto tässä virikkeisiin tottuneiden maailmassa. Sinä selvisit, osasit pysähtyä, kasvoit ja kehityit ihmisenä. Kehu itseäsi.

Harjoitelkaa viiden H:n menetelmää yhdessä ohjatusti tekemällä hetki jotakin oikein tylsää — tai olemalla tekemättä yhtään mitään. Keskustelkaa, mitä ajatuksia harjoituksen aikana heräsi.

Lähde: Henna Halmetvaara — Matti Halmetvaara
Tylsyyden taito
Harjoituksia ärsyketulvan kesyttämiseen ja oppimisen herättelyyn
PS-kustannus, 1. painos 2020


TILAA KIRJA TÄSTÄ.

Artikkelin avainsanat:

tylsyyden taito, tunnetaidot, hyvinvointi

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.