Korona-aikaan jaksaminen on ollut monella koetuksella. Viime syksynä saimme kuulla OAJ:n kyselystä, jonka mukaan kuusi kymmenestä opettajasta on harkinnut koronatilanteen aikana alanvaihtoa. Määrä on järkyttävän suuri ja selkeästi monella on tarve saada tukea omaan jaksamiseen poikkeus- ja normaalioloissa. Tutustuin Liisa Uusitalo-Arolan Uuvuksissa-työkirjaan, josta voi saada apua omaan jaksamiseen.
Teos on jatkoa Uuvuksissa-kirjalle, joka julkaistiin vuonna 2019. Kyseinen teos keskittyi enemmän teoriaan, kun työkirja taas keskittyy nimensä mukaisesti harjoituksiin. Kirjassa on 60 harjoitusta. Toipuminen uupumuksesta tapahtuu vaiheittain ja kirjan harjoitukset etenevät vaiheesta toiseen. Tavoitteena on löytää lukijalle joustava tasapaino, joka pitää uupumuksen loitolla. Uuvuksissa-kirjaa ja työkirjaa voi käyttää yhdessä tai erikseen, ja lukemisen voi aloittaa kummasta tahansa.
Kirjan ensimmäisessä osassa etsitään oman elämän merkityksellisyyden lähteitä, tutkitaan omaa ajatusmaailmaa, ja kyseenalaistetaan uupumusta ylläpitäviä ajatuksia tai ajatusmalleja. Oman elämän siivous alkaa. Toisessa osassa kasvatetaan omaa joustavuutta. Tähän sisältyy oman vireystilan tunnistaminen ja siihen vaikuttaminen muun muassa liikunnan, ruokavalion ja unen kautta. Tärkeää on myös omien tunteiden ja tarpeiden sekä tunnelukkojen tutkiminen. Kolmannessa osassa vahvistetaan muutoksen tekemisen taitoja. Priorisoidaan omaa elämää, etsitään omaa suuntaa ja asetetaan tavoitteita, tehostetaan ja selkeytetään ajankäyttöä, vahvistetaan itseä ja harjoitellaan neuvottelutaitoja ja rajojen vetämistä.
Työkirjan tehtävät ovat hyvin monipuolisia. Työtapoina on esimerkiksi kirjoittamista, pohdintaa, piirtämistä, kyselyitä, ajatuskarttoja ja myös kehollisia keinoja. Tehtäviä ei tehdä kirjaan, vaan vain ohjeet luetaan siitä. Harjoituksia on todella paljon ja ne vaativat myös työtä toimiakseen. Uupuneena kannattaa aloittaa sellaisista tehtävistä, joihin kokee olevan voimavaroja. Työkirjaa voi tehdä myös ennaltaehkäisevästi. Tehtävät ovatkin hyviä aikaan, jolloin haluaa vahvistaa omaa työkykyä ja ennaltaehkäistä uupumusta. Tällöin jaksamista riittää vielä hyvin omien voimavarojen etsimiseen.
Kirjan lopussa on vielä lyhyt luku siitä, mitä tehdä jos kaiken työskentelyn jälkeen vieläkin väsyttää. Kirjassa korostetaan, että uupumisesta toipuminen ottaa aikansa ja prosessi saattaa kestää kuukausia tai jopa vuosia. Lopputulemana kirjasta jää armollinen tunnelma. Omaa toipumista ei voi suorittaa, vaan se tapahtuu omaa tahtia. Itselleen saa siis olla armollinen.
TUTUSTU LISÄÄ UUVUKSISSA-TYÖKIRJAAN TÄSTÄ.
Kirjoittaja:
Vilma-Riikka Tiittanen
erityisluokanopettaja
uupuminen, hyvinvointi, kirja-arviot, uuvuksissa-työkirja