Kirja-arvio
Me opettajat teemme työtämme enemmän tai vähemmän oman persoonamme kautta ja oman jaksamisemme puitteissa. Miten juuri sinä palaudut parhaiten työstä? Mitä hyötyä palautumisesta on? Miten fysiologinen ja psykologinen palautuminen eroavat toisistaan?
Palautuminen on tärkeää. Antoisassakin työssä on mahdollista uupua, jos laiminlyö itsestä huolehtimisen. Psykologi ja kouluttaja Anniina Virtasen teos Psykologinen palautuminen on hyödyllistä tutustuttavaa opettajille, koska itsetuntemuksen vahvistaminen auttaa sovittamaan yhteen omia tapoja tehdä työtä ja palautua siitä. Samat niksit palautumisen edistämiseen eivät toimi jokaisella, ja siksi onkin hyvä, että Virtanen tarkastelee jaksamista ja palautumista yksilölähtöisemmin. Samoin aihein ja näkökulmin jatkuu Virtasen tietokirjatuotanto: tuoreessa teoksessa Tunne työminäsi — Näin löydät yksilöllisiä tapoja jaksaa ja kukoistaa pureudutaan työhyvinvointiin nimenomaan yksilön kannalta.
Teoksessa Psykologinen palautuminen pureudutaan tutkimustietoon pohjautuviin konkreettisiin ideoihin palautumisen edistämiseksi. Lepo ja rentoutuminen ovat tärkeitä kokonaisvaltaisen palautumisen kannalta, mutta psykologinen palautuminen voi tapahtua myös aktiivisen tekemisen kautta. Toisinaan aivotyöstä palautuu parhaiten fyysisen tekemisen kautta eikä olekaan ihme, että esimerkiksi leipominen, käsityöt, askartelu, nikkarointi ja liikunta ovat suosittuja vapaa-ajanviettotapoja asiantuntijatyötä tekevien keskuudessa. Virtasen ydinsanoma on, että hyvin erityyppiset aktiviteetit voivat tuottaa samantyyppisiä palautumisen kokemuksia.
Teoksen sisältö on jaettu selkeästi osiin, joten lukea voi sieltä täältä tai järjestyksessä edeten. Mukana on harjoituksia, joita voi tehdä kirjoittaen tai mielessään miettien. Rituaali vapaalle vaihtamiseen -harjoituksessa selvisi, että minulle tärkeä hetki töistä kotiin tullessa on vaatteiden vaihtaminen työasusta kotiasuun. Parhaan mahdollisen vapaa-ajan tarkastelu -harjoituksessa oli puolestaan mahdollista pysähtyä sen äärelle, miten haluan elää ja millaisia asioita elämässäni edistää. Nämä vaikuttavat arkipäivien valintoihin työpäivien aikana, niiden jälkeen, viikonloppuisin ja lomilla.
Teoksen luettuani jäin myös miettimään, miten saisin parannettua palautumista myös työpäivän aikana työpaikalla esimerkiksi mikrotaukojen muodossa. Välitunnit meluisassa ja paljon ärsykkeitä tarjoilevassa opettajainhuoneessa kollegoiden oppilasasioita kuunnellen eivät irrota työstä, vaikka juuri tällaisia irrottautumisen hetkiä tarvitsisin etenkin pitkien koulupäivien aikana.
Asiantuntemus, selkeä rakenne sekä tuhdin tietoaineksen ja pohdiskeluosuuksien yhdistäminen ovat Virtasen tietoteoksen valttikortit. Teoksessa käytetty kirjainkoko on pientä ja paperi ohutta, joten teos on todellisuudessa ulkoista olemustaan järeämpi. Reiluun kahteensataan sivuun on saatu mahtumaan paljon. Ulkoasu on asiallinen ja konstailematon; lukijaa aktivoivia nostokysymyksiä siellä täällä olisi voitu korostaa esimerkiksi kannen keltaisella värillä. Toisaalta kaikenlaisen nykyilotulituksen keskellä on rauhoittavaa, kun teoksessa on keskitytty enemmän sisältöön ulkoisen koreuden viilaamisen sijaan.
Arvion tekijä:
Katariina Knuutinen
äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori
Järvenpään Yhteiskoulu
kirja-arviot, open kirjablogi, palautuminen, työhyvinvointi