Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Kuunteleva koulu vahvistaa oppilaita

Kirjoittanut: Maria Vaaranmaa - 15.4.2025

Jos vaihtaa kotia viikon välein, eikä kukaan oikein keskity kohtaamaan, mitä itsestä kantaa aamulla kouluun? Miten monta erilaista roolia pitäisi aamulla kasata yhteen ja selvitä eteenpäin? Puhumattakaan repun sisällöstä. Sitä paitsi reppukin jäi johonkin.



Välinpitämättömyys synnyttää välinpitämättömyyttä.

Kun nuoresta ei huolehdita, hänkään ei huolehdi omista asioistaan. Unohtuneet koulutarvikkeet voi vielä korvata, mutta ei sitä, jos ei oikein ole tallessa kenenkään mielessä tai kukaan ei oikein kuuntele.

Koulun tehtävänä on opettaa kuuntelua, havainnointia, empatiaa sekä konfliktinratkaisutaitoja.

Laajassa merkityksessä kuunteleva koulu käsittää oppimisympäristön, jossa tapahtuu toisen ihmisen arvostavaa kohtaamista eli dialogista kuuntelua.

Kuuntelemiseen sitoutunut yhteisö ymmärtää, että siinä on kysymys aktiivisesta ja dynaamisesta prosessista ja taidoista, joissa voidaan yhdessä kehittyä: yhteisön kuuntelukompetenssista. Kuuntelukompetenssi viittaa sekä hiljaiseen tietoon että toimintaan kuuntelijana. Yhteisöllinen kuuntelukompetenssi kiinnittyy paitsi kuuntelun oppimiseen ja tehtävään yhteisössä myös yhteisöllisen osaamisen ja asiantuntijuuden kehittymiseen. Se on toimintakompetenssia, joka liittyy pätevyyteen, käytännössä osoitettuun ja toiminnassa ilmenevään taitoon kuunnella tilanteen edellyttämällä tavalla.

Kuunteleva koulu vahvistaa toimintakulttuurinsa kaikissa osissa — oppitunneilta kasvatuskeskusteluihin — kasvatettavan kasvua tasavertaiseksi, vastuulliseksi ja päteväksi kommunikoijaksi. Yhteistä ymmärrystä koulun arjesta ja sen edellyttämistä taidoista syntyy jakamisen ja vuoropuhelun avulla.

Kasvatuskeskustelussa syntyvä luottamus voi olla vielä helposti särkyvää. Nuoret testaavat syntyneen luottamuksen koulun arjessa. Usein nämä nuoret ovat toistuvasti joutuneet pettymään aikuisiin.

Kokemus kuuntelusta ja vuoropuhelun arvostamisesta voi olla heille vahva ja vaikuttava, jopa ainutlaatuinen.

Heitä on ehkä kotona kuunneltu vain vähän tai ei juuri ollenkaan. Keskustelulla oppilaan kanssa on aina myös itseisarvo: se on jo itsessään ilman ratkaisua arvokas. Kuunnelluksi tuleminen tekee nuoren koko persoonan näkyväksi. Samalla hän tulee enemmän näkyväksi itselleen. Minäkuva ja elämän merkityksellisyys vahvistuvat.

Luo luottamus aikuiseen -opas pyrkii näyttämään mahdollisuuksia rakentavaan kasvatuskeskusteluun. Kutsun kirjan avulla pohtimaan kasvatuskeskustelun merkitystä oppilaille, itselle ja työyhteisölle.

• Miten käytössä oleva käyttäytymiseen puuttumisen tapa nousisi koulussa selkeämmin välittämisen kenttään?
• Miten työyhteisössä oleva viisaus ja voimavarat käytettäisiin niin, että keskustelun asema ongelmien käsittelyssä vahvistuisi ja yhä harvemman oppilaan täytyisi istua hiljaa jälki-istunnossa käytöstään miettimässä?
• Miten hiljaisuuden vaatimuksella ja tylsyyden kokemuksella olisi pienempi painovoima kuin kuuntelulla, keskustelun mallintamisella ja yhteisellä ratkaisun etsimisellä?

Artikkelin avainsanat:

kasvatuskeskustelu, kuunteleva koulu

Arkisto:

2025

2024

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.