Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

TUHTI on S2-opetukseen suunnattu toiminnallinen teos, joka syntyi omien tarpeidemme pohjalta

Kirjoittanut: Elina Uusitalo & Heljä Laakso-Pitkäkoski - 8.8.2024



Kokemuksemme mukaan monilla suomen kielen kursseilla kaivataan lisää materiaalia perinteisten oppikirjatehtävien rinnalle. Osa opiskelijoista tarvitsee enemmän toistoa oppiakseen suomen kieltä. Opiskelijat oppivat myös eri tavoilla, ja Tuhti pyrkii tarjoamaan kieltä puhuttuna, kuultuna ja nähtynä. Kirjan harjoitusten on tarkoitus aktivoida opiskelijoita, sillä itse tekemällä ja ajattelemalla oppii. Tuhti on oivallinen niin sanaston, kieliopin kuin kulttuuriseikkojen harjoittelussa ja kertaamisessa.

Tuhti sisältää erilaisia kopioitavia pareittain tai 3—4 hengen pienryhmissä tehtäviä harjoituksia alkeistasolle (0—A2.1). Harjoitusten pääkohderyhmä ovat aikuiset, mutta se soveltuu myös nuorille yläkouluun tai toiselle asteelle. Kirjan tärkeimmät tavoitteet ovat kommunikatiivisuus, yhdessä oppiminen sekä helpot ja toistuvat tehtävätyypit.

Kirja tehtiin tarkoituksella yksinkertaiseksi käyttää, jotta jokaisen harjoituksen kohdalla ei tarvitsisi selvittää käyttöohjeita. Kirjassa toistuu seitsemän selkeää tehtävätyyppiä, jotka kannustavat kommunikatiivisuuteen parin kanssa tai pienryhmässä. Rutiinit luovat opiskelijoille turvallisuutta ja selkeyttä sekä helpottavat opettajan työtä.

Seuraavilla sivuilla on esitelty kirjan sisältämät harjoitustyypit ja niihin liittyvät käyttöohjeet. Monen harjoituksen kohdalta löydät myös lisävinkkejä, miten harjoitusta voi muunnella eritasoisille opiskelijoille. Hyvä olisi kannustaa opiskelijoita laajentamaan tehtävää kielitaidon mukaan esimerkiksi keksimällä lauseisiin jatkoa tai keskustelua.

Sisällöllisesti kirja koostuu seitsemästä osa- alueesta:
sanat ja fraasit
verbit
nominit
koti ja vapaa-aika
jokapäiväinen elämä
suomalainen kulttuuri sekä
kokoavat pelit.

Lopussa on myös hakemisto, josta opettaja voi nopeasti tarkistaa, miltä sivulta halutun aiheen tehtävä löytyy.

Toivomme sinulle ja oppijoille riemukkaita, oivaltavia ja kehittäviä hetkiä Tuhti-kirjan harjoitusten parissa!

Elina Uusitalo & Heljä Laakso-Pitkäkoski
Tuhti S2-materiaalipaketti
Kommunikatiivisia harjoituksia alkeistasolle


Tuhti S2-materiaalipaketti sisältää selkeitä ja innostavia pelejä ja muita toiminnallisia harjoituksia, joita on helppo käyttää päivittäisessä opetuksessa. Harjoitukset soveltuvat monenlaisiin S2-opetustilanteisiin, esimerkiksi kotoutumiskoulutuksiin, monipuolistamaan oppimista.

• Materiaali on helppokäyttöinen. Samoja pelejä voi käyttää useasti kertaamiseen, ja harjoitustyypit ovat yksinkertaisia ja toistuvia. Opettajan ja oppilaiden ei tarvitse ennen joka peliä opetella uusia sääntöjä, vaan voidaan keskittyä kielen harjoittelemiseen ja tuottamiseen.
• Harjoitukset lähtevät liikkeelle alkeista, ja taso vaikeutuu vähitellen kirjan edetessä.
• Sanastoa ja kielioppia harjoitellaan sekä erikseen että toisiinsa integroidusti.
• Harjoitukset auttavat eriyttämään.
• Materiaalia saa kopioida omaan opetuskäyttöön.

Artikkelin avainsanat:

s2-opetus, maahanmuuttajat, kotouttaminen, kieli

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.