Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

3 tunnesäätelykeinoa lapsen voimakkaaseen tunteeseen

Kirjoittanut: Maria Matilainen ja Marjukka Puustinen - 16.2.2022

Tunnesäätelytaitojen opettaminen on taitoharjoittelua parhaimmillaan. On tärkeää koota lapsen taitoreppuun useita keinoja, jotta jokainen löytää juuri itselle sopivat tavat. Osalla lapsista tunteen säätely voi sujua jo mainiosti. Yhdessä tehden näistä keinoista avun saavat erityisesti ne lapset, joilla on tunnesäätelyn vaikeuksia.

Ennen harjoitusten tekoa kerro lapsille, että isojen tunteiden kanssa tarvitaan tunnesäätelyä. Kun tunne on tunnelämpömittarin mukaan vaarallisen voimakas, täytyy tunnetta säätää sopivan kokoiseksi. Lapsille on lisäksi hyvä kertoa, että kaikki tunteet ovat meille tarpeellisia. Myös kaikista voimakkain kiukku on hyvä ja tärkeä tunne. Sen tehtävä on auttaa meitä puolustumaan meille tärkeitä asioita. Tunteen noustessa on tärkeää kuitenkin huomata, että ei voi käyttäytyä miten tahansa.

Kolme helposti toteutettavaa tunnesäätelykeinoa:

1. Kädet nyrkkiin ja auki -hengitys

Viedään kädet kehon eteen rystyset maata kohti. Avataan ja suljetaan käsiä nyrkkiin ja auki. Samalla hengitetään sisään ja ulos. Sisäänhengitys alkaa, kun kädet sulkeutuvat nyrkkiin. Uloshengitys seuraa, kun kädet avautuvat ja sormet menevät haralleen. Uloshengityksen tulisi olla selkeästi pidempi. Ulos hengittäessä voi ajatella mielessään, miten tunne katoaa hengityksen mukana ulos. Esimerkiksi voi ajatella, että jokaisella uloshengityksellä puhaltaa kiukun tunnetta pois kehosta.

2. Seinän työntäminen

Tämän tunnesäätelykeinon käyttämiseen tarvitaan vain seinä. Siksi tämäkin työkalu toimii lähes joka paikassa. Ulkona seinäksi käy vaikka tukeva puu. Idea on yksinkertainen: voimakkaan tunteen helpottamiseksi lapsi työntää seinää kaikella voimallaan ja koko kehollaan. Työntäminen on rankkaa fyysistä puuhaa, ja se kanavoi esimerkiksi voimakkaan vihan järkevämpään kohteeseen kuin muihin ihmisiin.

3. Suttuvihko

Suttuvihko on vihko, jota lapsi säilyttää koulussa pulpetissaan. Suttuvihkoon saa värittää voimakkaan tunteen vallassa suttua ja sotkua. Sinne saa kirjoittaa sen, mikä tekisi huutaa suoraa kurkkua. Vihkoa ei esitellä muille. Se on oman kiukun purkamisen paikka. Kiukun mentyä ohi sivun voi repiä ja heittää paperinkeräykseen. Tällöin vihko jatkuu taas puhtaalta sivulta. Suttuvihko tarjoaa venttiilin tunneilmaisuun, ja sen avulla lapsi voi myös vähitellen oppia purkamaan pahoja tunteitaan ja ajatuksiaan enemmän sanallisesti muita loukkaamatta.

Vinkki koko luokalle:

Tunnesäätelykeinoista voidaan luokan niin halutessa tehdä kuvakortit, jotka liitetään avainrenkaalla avaimenperään tai penaaliin tai jotka laitetaan kortteina pulpetin kanteen kiinni. Kuvat voivat olla valokuvia tai piirrettyjä. Korttien tarkoitus on toimia muistuttajina opituista taidoista. Kaikki taidot voi koota myös luokan seinälle yhteisesti näkyviin.



Lähde:
Maria Matilainen — Marjukka Puustinen
Maltti ja Sinni
Harjoitteita itsesäätelytaitojen oppimiseen

TUTUSTU LISÄÄ KIRJAAN TÄSTÄ.

Muista myös Miten harjoitella itsesäätelytaitoja koulussa? -koulutus keskiviikkona 27.4.2022 klo 15.30-18.30!

TUTUSTU LISÄÄ KOULUTUKSEEN.

Artikkelin avainsanat:

tunnesäätely, tunnetaidot, vinkkipankki

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.